Koffieverslaafden, wees gewaarschuwd: de wilde koffieplant sterft in de toekomst mogelijk uit

Koffieverslaafden, wees gewaarschuwd: de wilde koffieplant sterft in de toekomst mogelijk uit

Voel jij je ’s morgens ook maar een halve mens tot je je lippen aan je eerste kopje koffie kan zetten? Dan heb je meteen een reden om je zorgen te maken over klimaatsverandering. Koffieproducenten maken zich namelijk zorgen over het voortbestaan van het heerlijke zwarte drankje.

De gemiddelde temperatuur op aarde is sinds 1850 al met 1 graad gestegen. Er wordt verwacht dat, tegen 2100, die trend zich exponentieel zal voortzetten. En ook al lijkt 1 graad niet meteen iets om je zorgen over te maken, koffieproducenten zitten ermee verveeld.

Arabica

De koffieplant is uiterst gevoelig aan klimaatsveranderingen. Vooreerst omdat, nu de aarde opwarmt, koffieplantages te maken hebben met een overvloed aan insecten en bacteriën die schade veroorzaken aan de oogsten.

De koffievariant arabica heeft zwaar te leiden onder klimaatverandering. Arabica is wereldwijd goed voor het grootste aandeel aan alle koffieproductie. Nu denk je misschien: waarom cultiveren ze die arabica dan niet gewoon in een serre op de juiste temperatuur en zonder al die rotinsecten?

Wilde arabica heeft een grotere genetische diversiteit. Het is belangrijk om die wilde soorten te behouden omdat hun uitgebreide waaier aan genen de koffieplant in verschillende situaties van pas kan komen. We denken bijvoorbeeld aan de bescherming tegen koffieziekten. Koffieplanten die groeien op plantages zijn minder goed beschermd.

Wilde koffie wordt zwakker

Een andere bedreiging voor de wilde koffie is het feit dat koffieboeren er meer en meer voor kiezen om hun koffieplantages aan te leggen te midden van gebieden waar koffie natuurlijk groeit. Dat wil zeggen dat de wilde koffie nu, door bestuiving, ook genetisch materiaal uitwisselt met de koffie op de plantages. Daardoor verliest de wilde koffie een groot deel aan genetische informatie en wordt het minder bestand tegen bijvoorbeeld plagen en ziekten.

iStock

Wat nu?

Er is echter nog geen reden tot paniek. Als koffieboeren goed worden ingelicht door specialisten in genetica dan kan er gewerkt worden aan een manier om verantwoordelijker om te gaan met onze koffiebossen. Zo hoeven we dan toch niet af te kicken van onze geliefde koffieverslaving.

Gesponsorde artikelen