Waarom zal het de komende maanden minder eenvoudig zijn om een iPhone te kopen?

De strenge Chinese coronamaatregelen hebben vergaande gevolgen voor de techgigant Apple. Een van zijn iPhone-assembleurs in Shanghai heeft door het zerocovid-beleid de productie tijdelijk moeten staken.

Het jaar is slecht begonnen voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino heeft immers al verschillende keren het hoofd moeten bieden aan logistieke problemen. En om de zaken nog erger te maken, wordt de smartphonemaker nu geconfronteerd met een nieuwe complicatie: de in Shanghai gevestigde iPhone-assembleur Pegatron schort zijn activiteiten op als gevolg van de toegenomen coronabesmettingen in China.

Strikte coronamaatregelen

China hanteert een zerocovid-beleid. Het land deinst er dan ook niet voor terug om volledige regio’s in lockdown te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de keiharde coronalockdown van Shanghai, een Chinese stad met 25 miljoen inwoners. En dat heeft uiteraard vergaande gevolgen voor de economische activiteiten in de regio. Een tijd lang stond Peking toe dat de havenactiviteiten en de productie van bepaalde fabrieken werden voortgezet, maar de Chinese regering is onlangs van mening veranderd.

Daarom wordt Pegatron nu gedwongen om de productie tijdelijk te staken. Dat is een nieuwe klap voor Apple, aangezien de assembleur verantwoordelijk is voor 20 tot 30 procent van zijn iPhone-productie. Het bedrijf in Cupertino heeft zeker genoeg voorraad om aan de huidige vraag te voldoen, maar dit zou kunnen veranderen als Pegatron zijn machines niet snel weer opstart.

Apple zou zijn bestellingen bij andere partners kunnen opvoeren, maar we mogen niet vergeten dat de toeleveringsketens al maanden onder druk staan. Ook hier zien we een duidelijke impact van het toegenomen aantal Chinese coronabesmettingen.

Vorige maand had Apple ook al te kampen met de opschorting van de activiteiten van zijn belangrijkste partner, Foxconn, om dezelfde redenen als Pegatron. En terwijl Foxconn de gevolgen van de sluiting van zijn Chinese fabriek kon beperken door de productie elders op te voeren, zal Pegatron niet in staat zijn hetzelfde te doen. Het bedrijf heeft een fabriek in India, maar de activiteiten aldaar zijn nog niet opgestart, meldt de Japanse nieuwssite Nikkei.

Een periode van kalmte

Gelukkig voor Apple komt deze tegenslag op het juiste moment, om het zo maar te zeggen. Het tweede kwartaal is geen belangrijke periode voor de techgigant. Hoewel het Amerikaanse bedrijf onlangs een nieuwe smartphone onthulde, de iPhone SE 2022, liggen de verkoopcijfers dit kwartaal traditioneel lager. Dat komt omdat de klanten die een nieuwe iPhone willen kopen dit al hebben gedaan of ongeduldig wachten op de release van een nieuw model – in september – om deze of een ouder, goedkoper model te vervangen.

(ns/lp)

Meer
Lees meer...