Komt de redding voor Michel uit Nederland? Regering Rutte bekijkt VN-migratiepact ook kritisch

Komt de redding voor Michel uit Nederland? Regering Rutte bekijkt VN-migratiepact ook kritisch

De regering van Charles Michel (MR) maakt misschien wel de grootste crisis uit haar bestaan door. In de Kamer ging fractieleider Peter De Roover (N-VA) vol door en schoot het verdrag aan flarden, tegen alle andere coalitiepartners in. Een eventuele oplossing van de regeringsknoop zit hem in het buitenland. Want ook Nederland en Duitsland aarzelen, en zijn niet ongevoelig voor een bijkomende tekst, die het verdrag uitlegt.

Niet alleen de Belgische coalitie staat onder druk. Ook in Nederland en Duitsland komt er steeds meer debat over het omstreden VN-migratiepact. En dat zou wel eens de nooduitgang kunnen creëren die de Belgische regering steeds meer nodig lijkt te hebben, nu N-VA frontaal tegenover de drie andere coalitiepartners Open Vld, MR en CD&V staat.

Dossier ‘in de frigo’

Want de Nederlandse coalitie heeft het dossier al vakkundig ‘in de frigo’ geparkeerd: ze hebben aan hun staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Mark Harbers juridisch advies gevraagd. Want ook daar wil de coalitie weten in hoeverre de tekst Nederland juridisch bindt.

De oppositie tegen het pakt wordt er geleid door Thierry Baudet, de rechts-populistische stokebrand. Net als in Vlaanderen, waar Vlaams Belang massaal inzet op het thema, krijgt Baudet veel weerklank. Maar het gaat verder. De prominente VVD’er en voormalig Europees Commissaris Frits Bolkestein sprak zich al uit tegen ‘Marrakesh’ en riep op de tekst niet goed te keuren. De VVD van premier Mark Rutte twijfelt dus, het CDA, de christendemocraten, zijn niet bijster enthousiast en het kleinere Christen Unie is eveneens geen fan. Enkel D66, de links-liberalen, staan te springen de tekst te tekenen.

Breuk Oost- en West-Europa

Als de Nederlandse regering ook twijfelt, kan België veel makkelijker op z’n minst een ‘ELP’ of ‘explanation of position’ aan de tekst toevoegen samen met een paar andere landen. Als zelfs Duitsland daar zou bij aansluiten, komt het dossier mogelijk goed. Ook daar is druk op Angela Merkel binnen haar coalitie om niet zomaar de tekst te slikken. België hoeft ook niet met veel poeha het verdrag te tekenen, een diplomaat sturen naar het ondertussen erg symbolische Marrakesh, zou kunnen volstaan.

Ondertussen hebben Noord-Amerika en Australië al gezegd het verdrag niet te tekenen. Enkel Canada doet dat wel, maar zij delen geen enkele grens met landen waarlangs illegale migratie mogelijk is.

In Europa is er steeds meer een breuk tussen Oost- en West-Europa. Na Hongarije tekenen nu al ook Tsjechië, Polen, Kroatië, Oostenrijk en ook Zwitserland de tekst niet. In Estland valt de regering er mogelijk over. Maar ook Denemarken twijfelt nu, net als Nederland.

Bij de N-VA voerden ze gisteren de druk op het pact, een beetje tot verrassing van de coalitiepartners. “Ons huis van de democratie staat hier en niet in Marrakesh”, herhaalde fractieleider De Roover. Maar vicepremier Jan Jambon (N-VA) suste ondertussen al: “Het is al vaak lastig geweest, maar we raken er altijd wel uit.”

Gesponsorde artikelen