Marc Dutroux, wellicht de meest bekende kop in de Belgische gevangenissen, zit al meer dan twintig jaar in de cel voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Hoewel de man tot levenslang werd veroordeeld, hoopt hij in 2021 toch vrij te komen.
Een nieuwe advocaat moet Marc Dutroux, wiens misdaden en proces de late jaren negentig en vroege nillies beheersten, uit de cel krijgen. Die onwaarschijnlijk moeilijke job ligt klaar voor meester Bruno Dayez. In eerste instantie wil Dayez er voor zorgen dat de omstandigheden van zijn cliënt in de gevangenis verbeteren, maar er is dus ook een einddoel: vrijlating in 2021.
Dat is niet zo’n heel waarschijnlijk scenario, en op z’n minst niet evident. Nog los van de beslissing van de rechtbank zegt ook Dutroux z’n eigen advocaat dat je de man moeilijk zomaar over straat kan laten lopen. “Hem vrij op straat laten lopen is moeilijk, want de eerste de beste zou hem kunnen elimineren”, zegt hij daarover in Het Laatste Nieuws.
Zeven maal moord
In 1996 werd Marc Dutroux opgepakt voor de ontvoering van Laetitia Delhez, die toen zes dagen vastzat. Bij haar vrijlating werd ook Sabine Dardenne ontdekt, die drie maanden werd vastgehouden door Dutroux. De man bleek toen al snel verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering, verkrachting en moord op Eefje Lambrecks, An Marchal, Mélissa Russo en Julie Lejeune. Hij bracht ook zijn kompaan Bernard Weinstein om het leven.
Dutroux werd uiteindelijk in 2004 veroordeeld tot levenslang, maar volgens zijn advocaat is de 20 jaar die hij al heeft gezeten, ruim voldoende. “Vanaf dan kan men niet meer zeggen dat hij niet gekregen heeft wat hij verdiende. Dat is toch al een buitensporig lange straf: dat breekt een leven.”
De Oude Klaren
Voor Dutroux eventueel wordt vrijgelaten, moet er een psychiatrisch onderzoek komen. Als de man mag vrijkomen van het gerecht, moet er ook een plan voor zijn verblijf buiten de gevangenis voorzien worden, net zoals bij z’n ex-vrouw Michelle Martin. Zij ging, na veel commotie, naar een klooster van de Oude Klaren. Dutroux zelf moest overigens al eens van de gevangenis in Ittre verhuizen naar Nijvel, omdat hij daar dreigde in elkaar geslagen te worden. Een rehabilitatieprogramma voor de man ziet er sowieso dus een stuk gecompliceerder uit.