Left Right
scrollTop top

Komt nieuwe serie van Tom Waes door drugsbaron nooit op tv? Bij VRT zijn ze gerust: “Opnames gaan door”


Komt nieuwe serie van Tom Waes door drugsbaron nooit op tv? Bij VRT zijn ze gerust: “Opnames gaan door”

Tom Waes heeft zijn koffers voor enkele maanden opgeborgen, zodat hij even terug naar zijn tv-roots als acteur kan. Alleen komt zijn nieuwe serie ‘Undercover’ plots op de helling te staan, omdat een drugsbaron het niet ziet zitten dat zijn dossier als basis voor het verhaal wordt gebruikt. Zijn advocaat zal nu met de VRT rond tafel gaan zitten, maar daar maken ze zich nog geen zorgen. “De opnames zijn volop bezig en ze gaan gewoon door.”

Undercover gaat over twee undercoveragenten, een Belg en een Nederlander, die samen in het drugsmilieu in de grensstreek werken. Tom Waes zal Bob Lemmens spelen, een personage dat volledig fictief zal zijn. Toch is er een link met de werkelijkheid want de serie zou gebaseerd zijn op het dossier van drugsbaron Janus van Wesenbeeck. Die heeft z’n advocaat op de zaak gezet. “We zullen er alles aan doen om Undercover van het scherm te houden”, reageerde hij gisteren al in Humo.

De advocaat heeft een brief met vragen opgesteld voor de producent. “Als daar geen bevredigend antwoord op komt, zullen we stappen ondernemen om de uitzending te verhinderen.” Van Wesenbeeck is vermoedelijk in het buitenland ondergedoken.

“Fictief verhaal”

Moeten ze zich bij de VRT zorgen maken? Op dit moment ziet de openbare omroep het nog positief in. “We wachten tot zijn advocaat contact met ons opneemt, en dan gaan we dat gesprek correct aangaan”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Het is een fictief verhaal, een reeks over undercoveragenten. De scenarist is op zoek gegaan naar een echte, straffe undercoverzaak. En zo zijn ze bij deze zaak terechtgekomen. Ze zijn vertrokken bij de elementen die openbaar zijn gemaakt, maar de rest is een fictief verhaal geworden.”

De drugsbaron komt zelf ook niet in de serie voor. “Het is in geen geval een biografie van die man. Er zullen natuurlijk wel herkenningspunten voor de zaak zijn, over hoe de smokkel is aangepakt, maar verder is alles verzonnen.” De familie vreest dat de serie echter kwalijke gevolgen kan hebben voor zijn zoon en dochter. De VRT heeft hen niet op voorhand gecontacteerd. “Dat hebben we niet gedaan, omdat het geen bewerking van zijn leven is. Men heeft enkel openbare elementen gebruikt die los van z’n leven staan.”

Van Wesenbeeck is één van de grootste drugssmokkelaars van Nederland en omstreken. Hij zat al meermaals in de cel, en kreeg in 2011 ook in ons land een celstraf van tien jaar. In 2015 kwam hij echter vervroegd vrij. Intussen zou de Eindhovenaar volgens Nederlandse media in een andere zaak gezocht worden als topverdachte.

Wanneer op tv?

Als er geen stokken in de wielen worden gestoken, zal Undercover dus normaal gewoon op Eén worden uitgezonden. Een datum kan de VRT daar nog niet op kleven. “De opnames zijn nu volop bezig en die gaan gewoon door. Van zodra de serie gemaakt is, kijken we naar het beste moment om ze uit te zenden.” In het beste geval in 2018 dus, mogelijk pas in 2019. Intussen weten we wel al dat Tom Waes na de opnames aan de voorbereidingen van een vierde seizoen Reizen Waes begint.

VRT

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170