Koning Filip heeft een probleem met z’n familie en dat bleek weer pijnlijk op 21 juli

Koning Filip heeft een probleem met z’n familie en dat bleek weer pijnlijk op 21 juli
epa

Niet dat ‘koninklijk gezag’ nog veel voorstelt, maar de laatste nationale feestdag heeft de positie van koning Filip wat ondermijnd. Want terwijl de man oproept tot “eenheid” en “samenhang”, toont de familie van de Coburgs zich bijzonder verdeeld. Prins Laurent zat er wat beduimeld bij zonder gezin. En koning Albert en Paola daagden zelfs niet op, net als prinses Astrid. 

“Het zoeken naar eenheid motiveert de meerderheid van de inwoners van ons land.” Een passage uit de speech van koning Filip op 21 juli. Een kwade geest zou er een sneer naar de separatisten en grootste regeringspartij N-VA in kunnen lezen. Maar dat was zeker niet de bedoeling, zo valt te horen in de entourage van koning en premier, die de speech helemaal politiek ‘afdekt’ en dus mag schrappen wat hij wil.

Neen, communautaire spanningen waren er niet: in de box bij de koning zaten met minister van Defensie Steven Vandeput en vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon twee N-VA’ers te blinken. Want als het op law-and-order aankomt, is de N-VA wel van de partij, alleen liefst niet te veel met Belgische vlaggen en tricolore symboliek.

Neen, het was de familie van Filip zelf die z’n “zoeken naar eenheid” een beetje belachelijk maakten. Want de familie van de Coburgs, die door de staat en dus de belastingbetaler onderhouden wordt, kon er zichzelf nauwelijks toe brengen om op te dagen op de nationale feestdag. “Versterk al wat bijdraagt tot de samenhang in onze maatschappij”, zo stelde Filip. Maar van samenhang was dus weinig sprake.

Al jaren dagen Albert en Paola niet op: zogezegd willen ze koning Filip niet voor de voeten lopen. Maar het blijft toch een beetje een gemis: een man die vijftien jaar lang koning was en nu liever op z’n jacht in Sardinië blijft dan even de troepen te komen schouwen.

Veel pijnlijker was de afwezigheid van prinses Astrid en haar man en familie. Dat is niets minder dan een statement aan het adres van Filip, dat Astrid weigert nog langer te dansen naar de pijpen van haar broer. Ze koos voor een een folklorefestival in Namen, ook al was dat prefect te combineren met het defilé. Er zouden naar verluidt verschillende pogingen van de koning en z’n entourage zijn geweest om Astrid toch te laten komen. Maar die voelt zich tekortgedaan, ze krijgt blijkbaar niet genoeg opdrachten van het Paleis, en haar afwezigheid was dus een soort wraakactie.

Ten slotte had je prins Laurent, die zonder z’n gezin een beetje zielig alleen in de prinselijke box zat. Als het beeld van een verdeelde familie nog een plaatje nodig had om het kracht bij te zetten, dan leverde Laurent dat zonder problemen.

Gesponsorde artikelen