Koning Filip is al een week druk bezig om z’n ontmoeting van 10 minuten met Trump voor te bereiden

Koning Filip is al een week druk bezig om z’n ontmoeting van 10 minuten met Trump voor te bereiden

Dat er aan het bezoek van Donald Trump aan Brussel veel werk vooraf gaat, dat zal niemand verbazen. Maar onze koning neemt de audiëntie die hij met Trump zal hebben, ook heel serieus, zo blijkt uit zijn agenda, waar veel dingen in geschrapt zijn ter voorbereiding van de meeting met Trump. Veel werk voor een bezoek van amper tien minuten. 

Vanaf dinsdag al doet koning Filip geen officiële activiteiten meer, hij geeft namelijk de voorkeur aan een grondige voorbereiding van hét bezoek van het jaar: dat van Donald Trump. Trump komt niet langs in België omdat hij kan, maar omdat hij op bezoek is bij de NAVO met hoofdzetel in Brussel.

Het zal aan onze koning vallen om uit te leggen dat België geen stad is, maar een land, wat de Amerikaanse president zich toch al een paar keer liet ontvallen. Alternatief was België al “the hellhole”, dus een charme-offensief lijkt zich op te dringen. Al zullen ze zich daar wel bij moeten haasten: Trump spendeert de volle tien minuten met onze koning. Premier Charles Michel mag Trump verder begeleiden, samen met z’n vrouw.

Trump landt op Melsbroek op dinsdagnamiddag met de volledige Air Force One (zo’n vijftal vliegtuigen, overigens) en z’n vrouw Melania en dochter Ivanka. In schril contrast tot z’n bezoek aan Saoedi-Arabië zal hij in Brussel geen grote contracten binnenhalen, zoals de grote wapendeal die daar plaatsvond

Geen Brussels bezoek

Hoewel Trump dus wel degelijk op bezoek is in België, zal hij, aangezien het in functie van NAVO-aangelegenheden is, geen contact hebben met Yvan Mayeur, de Brusselse burgemeester (PS.)

Mayeur zelf zal daar niet noodzakelijk rouwig om zijn, hij staat diametraal tegenover alles waar Trump voor staat. “Als ik de kans had om hem te ontmoeten, zou ik zonder meer de dialoog aangaan, een paar woorden wisselen en hem doen begrijpen dat Brussel en zijn bewoners respect verdienen”, aldus die laatste in La Capitale.

Dat Trump en Mayeur elkaar niet zien, wil niet zeggen dat Brussel niet in opperste staat van paraatheid is, want er worden zo’n 4.000 politieagenten voorzien. Een aantal daarvan wordt ongetwijfeld direct ingezet om een anti-Trump-betoging in goede banen te leiden.

Gesponsorde artikelen