Koning Filip stelt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan als koninklijk opdrachthouder

Koning Filip heeft het ontslag van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) aanvaard en stuurt nu Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert het veld in als koninklijk opdrachthouder.

De koning hield het ontslag van de N-VA-voorzitter en PS-voorzitter sinds maandag in beraad, omdat er niet echt een alternatief was. Het is een publiek geheim dat paars-geel voor het Paleis het voorkeursscenario was. Op die manier kwamen de twee grootste formaties van het land bijeen, en werd er aan de “pacificatie van België” gewerkt.

Om tijd te kopen én misschien het duo aan te moedigen om nog even verder te doen, startte koning Filip dus een consultatieronde op. Maandag ontving hij nog Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (sp.a) en Maxime Prévot (cdH). Dinsdag volgden de liberalen en de groene familie.

10 dagen

Meteen na de consultatieronde besloot de vorst om Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan te duiden als koninklijk opdrachthouder. Er wordt hem gevraagd om “de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen”, klinkt het in een persbericht.

De kopman van de Vlaamse liberalen heeft de opdracht aanvaard en brengt op 28 augustus voor de eerste keer verslag uit bij de koning voor een eerste verslag.

Meer
Lees meer...