Koning Filip pissed op Burger King: zijn afbeelding mag niet in campagne ‘Who’s the king?’

Koning Filip pissed op Burger King: zijn afbeelding mag niet in campagne ‘Who’s the king?’

Het Paleis is boos op Burger King. Die lanceren binnenkort in België en zijn nu al bezig met hun campagne. Daarbij betrekken ze koning Filip, op hun website Whostheking.be, waar je kan ‘kiezen’ over wie de echte baas is van het koninkrijk: Filip of Burger King. Het Paleis heeft gevraagd de campagne op te schorten, want ze schendt het mediarecht. 

“Ben je zeker dat je trouw wil zweren aan koning Filip? Hij is niet diegene die frieten zal bakken.” Dat zinnetje krijg je te lezen als je toch voor koning Filip kiest, op de site van Burger King. De campagne is een vette knipoog naar het Paleis, en een goede manier om meteen de restaurants van Burger King te lanceren in België. Volgende maand gaan de eerste restaurants open.

Alleen trappen ze wel op de tenen van het Paleis: die zijn het meer dan beu dat ze telkens in reclamecampagnes opduiken. Zo was er de opvallende postercampagne van de overspel-site Ashley Madison waarbij koning Albert zijn zoon toefluistert: “Een goede raad, mijn zoon: wees altijd discreet.” Of een campagne van dieetpillen van Pure Cambogua en Bella Vei, waarbij koningin Mathilde opdook. Lekker veel controverse en aandacht, maar volgens de wet mag het niet.

Want als een merk een afbeelding van een persoon wil gebruiken, heeft het toestemming nodig. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor de koning en de koningin. In Het Laatste Nieuws reageert het Paleis nu boos. Ze eisen dat Burger King de campagne verandert. Want hoewel het niet om een foto maar een tekening van koning Filip gaat, overtreden ze daarmee toch de wet.

“Voor elk gebruik van de afbeelding van de koning is voorafgaande toestemming nodig. In dit geval is dat niet aangevraagd”, zegt de woordvoerder in Het Laatste Nieuws. “En als dat wel gebeurd was, zouden we geweigerd hebben. Want Burger King gebruikt de beeltenis van de koning voor commerciële doeleinden.” Voorlopig staat de site nog steeds live, mét de afbeelding van de koning. Afwachten of de King dus plooit voor de koning…

Gesponsorde artikelen