Koning vraagt “zo spoedig mogelijk” eindverslag van formateurs

De formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) zijn maandagavond ontvangen bij koning Filip, helaas zonder akkoord op zak. De onderhandelaars doen nog de hele nacht voort.

De koning heeft de twee extra tijd gegeven voor hun formatieopdracht. ‘De formateurs brachten verslag uit over hun opdracht. Ze zullen zo spoedig het eindverslag overmaken aan de koning’, klinkt het in een mededeling van het paleis.

Al sinds zondagochtend 10 uur wordt er zo goed als non-stop vergaderd tussen de Vivaldi-partijen PS, Sp.a, Open Vld, MR, Groen, Ecolo en CD&V. Voorbije nacht werden de onderhandelingen stilgelegd om 4 uur en opnieuw opgenomen om 10 uur.

Op dit moment wordt er nog stevig gebakkeleid over 11 miljard euro aan uitgaven. Die zouden onder andere moeten gaan naar een verhoging van het minimumpensioen en de sociale zekerheid, maar ook bijvoorbeeld ‘internationale klimaatfinanciering’, volgens een bron.

Premier

Daarnaast moet nog uitgeklaard wie de premier wordt. Het gaat tussen De Croo en Magnette, niet toevallig de formateurs. De Croo zou de beste kaarten hebben, maar zoals huidig premier Sophie Wilmès (MR) het dit weekend mooi samenvatte: “In België weet je nooit”. Een verrassing is dus nog steeds mogelijk.

Tegen donderdag zou er een regeerverklaring moeten voorgesteld worden in het federale parlement. Dat betekent dat er toch liefst deze nacht een akkoord is, want voor alles kan afgeklopt worden moet van elke partij de achterban nog akkoord gaan. Daarvoor moeten er in zeven haasten partijcongressen georganiseerd worden en dat vraagt wel wat tijd. CD&V zou haar congres zelfs fysiek willen houden in plaats van digitaal, wat uiteraard extra organisatie vraagt.

Meteen na de audiëntie bij de koning vliegen de onderhandelaars er weer in om hopelijk ergens deze nacht met een akkoord te landen.

Meer
Lees meer...