Kopstukken MR in steeds nauwere schoentjes in Kazachgate: vandaag komt Franse kroongetuige

Kopstukken MR in steeds nauwere schoentjes in Kazachgate: vandaag komt Franse kroongetuige

In het parlement draait de commissie die Kazachgate onderzoekt volop. Vandaag komt Claude Guéant, voormalig Frans minister en vooral rechterhand van Nicolas Sarkozy. Hij zou wel eens een vernietigende getuigenis kunnen geven over de rol die Armand De Decker (MR) en zelfs Didier Reynders (MR) speelden, om toch maar snel een “afkoopwet” voor miljardair Patokh Chodiev door het parlement te jagen. Zeker Armand De Decker staat wankel.

Hij heeft niets meer te verliezen, Claude Guéant. Ooit zelfs de Franse minister van Binnenlandse Zaken onder Nicolas Sarkozy. Maar vooral de trouwe luitenant van die Franse president, en op die manier dus op de hoogte van alles wat er onder Sarkozy gebeurde. Maar Guéant is ondertussen van het toneel verdwenen: een veroordeling over zwart geld dat hij gebruikte om mensen te betalen maakte aan z’n carrière een definitief einde.

En Guént kan vandaag inzage geven in hoe heel de handel en wandel in Kazachgate verliep, tussen de Kazakken, de Fransen en de Belgen. Het zit ook behoorlijk moeilijk in elkaar, die affaire. Maar de korte versie komt erop neer dat Kazachstan Franse gevechtshelikopters wilde kopen, en nog tal van zaken met de Fransen wilde doen. Maar de Kazachen lieten verstaan dat dan eerst wel een paar dossiers moesten ‘geregeld’ worden, waaronder dat van miljardair Patokh Chodiev, een tot Belg geneutraliseerde Kazach.

Kon België niets doen voor Chodiev?

Die had nog een hele discussie met de Belgische fiscus. Maar van bij Sarkozy kwam de vraag bij de MR terecht: kon men in België niets doen voor Chodiev? MR-kopstuk Armand De Decker, al dan niet met Didier Reynders als betrokkene, jaagde daarop een wet door het parlement in België, die Chodiev moest toelaten om snel de hele zaak met de belastingen voor een prijsje af te kopen.

Ondertussen pakken De Standaard en Le Vif uit met een briefje dat diezelfde Guént zou geschreven hebben en dat niets aan twijfel overlaat: “Ik heb A. De Decker aan de lijn gehad. Het is waar dat hij en zijn ploeg een fantastisch werk hebben gedaan dat niet anders kan dan de belangen van Frankrijk dienen. Mijn zorg nu is zeer prozaïsch, met name dat de advocaten die voor Chodiev gewerkt hebben hun geld krijgen. Kan jij een woordje doen bij Chodiev of laten een woordje doen?”. Het briefje is ondertekend met C.G, Claude Guént, en is in handen van het Franse gerecht, die de zaak onderzoekt.

Zo komt De Decker steeds verder in nauwe schoentjes. En ook Didier Reynders komt zo onder vuur. Vroeg of laat moet de minister van Buitenlandse Zaken ook voor de parlementaire commissie verschijnen. En dan zou de hele zaak wel eens kunnen ontploffen.

Gesponsorde artikelen