Koptelefoons met ruisonderdrukking: bedreigen ze ons gehoor?


In het kort

  • Audiologen waarschuwen voor overmatig gebruik van noise-canceling koptelefoons, vooral bij kinderen.
  • Mensen met APD hebben moeite om zich te concentreren op stemmen of belangrijke waarschuwingen te midden van achtergrondgeluiden.
  • Beperk het gebruik van koptelefoons en kies voor modellen met een transparency-modus om gehoorproblemen te voorkomen.

Voor Sophie (25) is een dagje op kantoor een uitputtingsslag. Zij deelde haar verhaal aan de BBC. Terwijl collega’s moeiteloos door het gezoem van de printer en het geklets op de achtergrond heen werken, raakt zij overspoeld door alle geluiden. Uit tests blijkt dat ze lijdt aan een auditieve verwerkingsstoornis (APD). Haar gehoor is perfect, maar haar hersenen hebben moeite om geluiden en gesproken woorden te verwerken.

De problemen begonnen tijdens haar studententijd in Londen. Waar medestudenten vlot de colleges volgden, worstelde Sophie met het filteren van alle geluiden in de aula. Ze vermeed fysieke lessen en zocht haar toevlucht in online colleges met ondertiteling. Ook sociale gelegenheden werden een last: restaurants en cafés moest ze vaak vroegtijdig verlaten door zintuiglijke overprikkeling.

De invloed van ruisonderdrukkende koptelefoons

Over de oorzaak van APD bestaat nog veel onduidelijkheid. Toch maken sommige audiologen zich zorgen over een mogelijke boosdoener: overmatig gebruik van noise-canceling koptelefoons. Dr. Angela Alexander van APD Support, een organisatie die zich inzet voor bewustwording rond de aandoening, dringt aan op meer onderzoek. Vooral bij kinderen, die hun luistervaardigheden nog ontwikkelen, zou de technologie risico’s kunnen inhouden.

Dr. Alexander suggereert dat het beperken van het gebruik van koptelefoons en het kiezen voor modellen met een transparency-modus kan helpen om het risico op gehoorproblemen te verminderen.

Meer
Lees meer...