Left Right
scrollTop top

Jambon (N-VA) keurt basisprotocol Cultuur goed: mondmaskers voor koorzangers


koren culturele sector coronavirus maatregelen
© EPA

Jan Jambon (N-VA), naast Vlaams minister-president ook Vlaams minister van Cultuur, heeft de tweede versie van het basisprotocol Cultuur goedgekeurd. Daarin staat dat risicovolle, culturele activiteiten, zoals zingen in een koor en blaasinstrumenten bespelen in groep, voortaan mogelijk worden onder bepaalde voorwaarden. Zo zullen leden van koren bijvoorbeeld een mondmasker moeten dragen en twee meter afstand moeten houden.

EPA

Fase 4 van de versoepeling van de coronamaatregelen gaat in op 1 juli. De nieuwe versie voor van het basisprotocol Cultuur, die Jambon vandaag uit de doeken doet, zal vanaf dan ook ingaan. Op 3 juni besloot de Nationale Veiligheidsraad al dat de cultuursector zijn activiteiten zonder publiek mag verderzetten vanaf 8 juni.

Dat moet zo veilig mogelijk gebeuren, zowel voor de cultuurconsumenten, als voor de medewerkers. De Nationale Veiligheidsraad bepaalde eerder dat protocollen opgemaakt moeten worden om die veilige heropstart te kunnen garanderen.

(Helft van migranten die aankomen in Somalië hebben nog nooit van coronavirus gehoord.)

Diverse sector

In Vlaanderen is de cultuursector enorm divers, gaande van lokale fanfares tot de professionele muzieksector, circussen, kermissen en dansverenigingen. Het is dus niet evident om voor de hele sector een set van heldere en doeltreffende richtlijnen op te stellen. Daarom koos de Vlaamse regering voor een basisprotocol waarop de niet-professionele cultuursector zich kan baseren bij zijn activiteiten.

(Gezondheidsenquête coronavirus: meer financiële problemen en losser omspringen met voorschriften.)

Mondmaskers voor koorzangers

Twitter

Bij alle activiteiten met zang en bij koren moeten een aantal extra maatregelen genomen worden. Dat zijn in het kader van de coronacrisis risicovolle activiteiten, omdat zangers steeds hun mond openen. De leden van koren zullen daarom altijd een mondmasker moeten dragen op de repetitie. Ook zullen ze twee meter afstand moeten houden, net zoals bij andere repetities.

Vooral zangers die naar elkaar toe zingen, dragen best een mondmasker om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast moeten aanrakingen tussen artiesten zoveel mogelijk beperkt worden. Bij een langdurige contacttijd, bijvoorbeeld bij toneelspelers, moeten er extra maatregelen genomen worden, zoals mondmaskers. Ook kunnen plexischermen ingezet worden wanneer mensen geen anderhalve meter afstand kunnen houden, maar de voorkeur gaat naar mondmaskers.

(In zee zwemmen toegestaan vanaf zaterdag maar redders mogen ons wettelijk niet beademen.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…