Kremlin viert Overwinningsdag: een parade in mineur en alweer hetzelfde riedeltje van Poetin

Op 9 mei viert Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Elk jaar wordt dit steevast gevierd door een grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou, gevolgd door een toespraak van Russisch dictator Vladimir Poetin. De rode draad van dit jaar was, uiteraard, de oorlog in Oekraïne.

Bekeken: De militaire parade oogde in eerste instantie indrukwekkend, toen de strijdkrachten van het Russische en buitenlandse legers op het Rode Plein marcheerden. Toen de voertuigen uit het Russische leger aan de beurt waren, zakte die indruk als een pudding ineen.

  • In 2021 namen nog 197 voertuigen deel aan de parade, gaande van ceremoniële, oudere voertuigen tot de hypermoderne T-14 Armata-tanks. Het jaar nadien, en twee maanden nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, zakte dit aantal naar 131 voertuigen. Dit jaar? 51.
  • Terwijl tanks en zware pantservoertuigen jaar na jaar een zekerheid waren, nam dit jaar slechts één tank deel aan de parade: een T-34/85, een tank die nog meevocht in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Nadien volgden vooral lichte pantservoertuigen, met de drie RS-24 Yars-raketlanceerders als hoogtepunt. Om zelfs al aan 51 voertuigen te geraken, ‘leende’ Moskou tien gepantserde jeeps van de Tsjetsjeense strijdmachten.
  • Normaal gezien wordt de voertuigenparade gevolgd door de overvliegende luchtmacht, waarbij de afgelopen jaren de hypermodernste Soechoj Su-57’s en een Iljoesjin Il-80, dat bekend staat als Rusland’s Doomsday Plane. In het geval van een kernconflict kan dit vliegtuig gebruikt worden als vliegende commandopost voor de president. Dit jaar bleef die fly-over uit. De afgelopen weken waren ook geen oefeningen te zien in de lucht boven Moskou, waardoor die sowieso al niet werd verwacht.

Calimero

Beluisterd: Naar jaarlijkse traditie gaf Poetin een speech. Echt interessant of revolutionair was die niet. Wel, opnieuw, zeer sterk anti-westers, en met een hoog calimerogehalte.

  • “De echte oorlog wordt gevoerd tegen Rusland”, wentelde Poetin zich meteen in de slachtofferrol. “Wij hebben internationaal terrorisme vermeden en we blijven de veiligheid van inwoners van de Donbas (in Oekraïne, red.) en onszelf verzekeren. Net als de meeste mensen op deze planeet willen we een vredevolle, vrije en stabiele toekomst.”
  • “De Oekraïense natie is gijzelaar geworden van een coup, die leidde tot een crimineel regime, gestuurd door zijn westerse meesters. Het is een pion geworden van hun wrede en egoïstische plannen”, voegde Poetin toe. Dat het net Rusland was dat Oekraïne binnenviel in februari vorig jaar, daarover werd met geen woord gerept.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Niet gezien: Poetin had ook enkele staatsleiders over de vloer. De grote namen bleven echter uit.

  • De vorige jaren zakten wereldleiders op 9 mei af naar Moskou om de parade bij te wonen. Zo waren de vorige jaren Duits bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Kofi Annan uitgenodigd. Sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, bleven de westerse leiders weg.
  • Ook dit jaar was de aanwezigheidslijst van staatshoofden relatief klein. Wel aanwezig waren de leiders van de CSTO-landen. De Collective Security Treaty Organization is een militaire verdragsorganisatie, vergelijkbaar met de NAVO. Aanwezig waren de president van Kazakhstan, Kassim-Jomart Tokajev, net als de presidenten van Turkmenistan, Kirgizië, Tadzjikistan, Armenië en Oezbekistan. Ook Poetins vazal en dictator van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko was aanwezig. (cv)
Meer
Lees meer...