Left Right
scrollTop top

Krijgen we binnenkort een grotere Netflix-catalogus? Europa wil einde maken aan het regioslot


Krijgen we binnenkort een grotere Netflix-catalogus? Europa wil einde maken aan het regioslot

Als alles goed gaat dan zal je over twee jaar overal in Europa naar dezelfde Netflix-series en films kunnen kijken. De Europese Commissie heeft namelijk een plan voorgesteld dat het zogenoemde geoblocking moet afschaffen.

Streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime of de iPlayer van de BBC zijn geweldige diensten, maar ze hebben ook één groot nadeel. Heel wat van de films en series kan je maar in bepaalde delen van de wereld bekijken omdat er een regioslot op zit. Zo is de Amerikaanse catalogus van Netflix bijvoorbeeld veel uitgebreider dan de Belgische. En het wordt nog meer bizar als je zelf op vakantie gaat, en in het buitenland wil Netflixen. Dan krijg je de lokale content te zien, of kan je zelfs helemaal niet kijken als Netflix daar niet beschikbaar is.

Daar moet dringend verandering in komen, vindt de Europese Commisie. Volgens Andrus Ansip, vicetopman van het ‘Digital Single Market’-initiatief van de Commissie, moeten “mensen die legaal films, boeken of tv-series aankopen die ook eender waar in Europa kunnen bekijken.” Geoblocking wordt in Europa dan ook als een anachronisme aanzien, aangezien de EU altijd het vrije verkeer van werknemers en diensten over landsgrenzen heen voorop gesteld heeft.

Filmmaatschappijen zijn tegen

De grote filmmaatschappijen doen er echter nog alles aan om de nieuwe wetgeving tegen te houden, zij verdienen namelijk grof geld door verschillende lokale bedrijven apart te laten opbieden om films en series te verspreiden. Maar ook dat zal door Europa onder de loep genomen worden. Er wordt namelijk onderzocht of de studio’s daarmee de markt niet segmenteren op een oneerlijke manier.

Netflix heeft eerder ook al laten weten dat het niets meer ziet in rechten die niet globaal aangekocht kunnen worden. Momenteel worden die dus per land of per regio individueel verkocht, en dat is dan ook de reden dat de catalagus verschilt. Maar tegen eind 2016 wil het bedrijf zo goed als overal ter wereld beschikbaar zijn, en dan ook overal dezelfde films en series aanbieden.

getty images

Eigen producties

Momenteel proberen de iets meer technisch aangelegde gebruikers die restrictie al te omzeilen door gebruik te maken van vpn-diensten, waardoor het lijkt alsof ze in een ander land aan het streamen zijn. Het is iets wat filmmaatschappijen horendol maakt, maar waar Netflix niet echt tegen optreedt. Gelukkig zijn de eigen tv-series en films niet gebonden aan die regiorestricties. Gebruikers zullen dan ook blij zijn met de aankondiging dat het aantal eigen producties zal verdubbelen tot 31 eigen series, 10 eigen films, en 12 eigen documentaires.

getty images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170