Krijgen we de zon nog te zien voor de zomervakantie definitief gedaan is?

Krijgen we de zon nog te zien voor de zomervakantie definitief gedaan is?

Augustus was nog geen echte zomermaand. Met lage temperaturen en bijna elke dag kans op regen, is het al sinds eind juli wachten op zomers weer. Dat is er wel, maar wordt overschaduwd door bewolkte en regenachtige dagen. Ook voor de rest van augustus is er geen zomers weer op komst. Een hittegolf zit er niet meer in.

Het mooie zomerweer lijkt al enkele weken geleden zijn koffers te hebben gepakt. Sinds het weekend van 21 juli, is er al geen standvastige periode met mooi weer meer geweest. Volgens KMI-weerman David Dehenauw ligt dat aan de hoge drukgebieden: “Die brengen het mooi weer, maar voorlopig hangen die boven het Azorengebied en hebben we in België last van depressies. Wanneer de rand van dat hogedrukgebied bij ons in de buurt is, hebben we weer even een dag mooi weer. Daarna trekt het zich terug, komt een depressie in de plaats en hebben we weer last van regen.”

Algemeen gezien een normale zomer

Die wisselvalligheid zorgt ervoor dat mensen nogal snel denken dat het een ‘slechte zomer’ is, maar volgens Dehenauw is de zomer tot hier vrij normaal: “Je mag natuurlijk de hittegolf in juni niet vergeten. Juni was heel warm en droog. Als je de maanden juni en juli naast elkaar legt, is de zomer tot hier toe niet barslecht. Maar het is natuurlijk ook geen zomer met super mooi weer.”

“Een hittegolf laat in augustus, zit er dit jaar niet in”

Een hittegolf zit er volgens Dehenauw niet meer in. “Hoe verder in het jaar, hoe korter de dagen en hoe minder kans op een hittegolf. De kans dat er eind augustus nog een hittegolf volgt, is heel klein. Dat is nog maar één keer in België gebeurd sinds de metingen in 1833. Vorige jaar was er laat in augustus nog een hittegolf, maar dat zit er dit jaar niet in.” De komende twee weken zal het gemiddeld ook niet veel warmer worden. Om een mogelijk nazomer in september te voorspellen, is het nog te vroeg.

Wisselvallig weekend, maandag de beste dag

De trend van de voorbije dagen zet zich ook door de komende week. Morgen is het opnieuw bewolkt met temperaturen rond de 20 graden maar blijft het droog. Het weekend begint zaterdag met veel wolken en regen, maar zondag wordt het weer droger. Maandag is voorlopig de beste dag van het weekend met temperaturen tot 26 graden. De kans op regen neemt dinsdag wel weer terug toe. Woensdag is het weer droog maar wordt het koeler. De rest van de week zullen er weer buien vallen.

Gesponsorde artikelen