Krijgen we eindelijk een antwoord op dé cruciale vraag uit ‘Making a Murderer’?

Krijgen we eindelijk een antwoord op dé cruciale vraag uit ‘Making a Murderer’?

Wekenlang was iedereen in de ban van ‘Making A Murderer’: de reeks waarin de zaak van Steven Avery wordt bekeken. De man zat 18 jaar onschuldig vast wegens verkrachting en werd in 2005 vrijgelaten. Twee jaar later werd hij opgepakt voor de moord op ene Teresa Halbach. De hamvraag: zit Avery ook nu onschuldig in de gevangenis of niet? Het antwoord zit mogelijks in het bloed op de wagen van Halbach, en een Zweedse test zou nu kunnen bewijzen of Avery gelijk heeft. 

Heeft Steven Avery Teresa Halbach vermoord? Da’s de vraag die de kijkers van docuserie Making A Murderer wekenlang bezig heeft gehouden. Want Avery was dan wel eerder eens vrijgesproken door DNA-bewijs in de zaak van de verkrachting van een vrouw, nu bewees DNA op de wagen van Halbach dat hij wel degelijk op de crime scène was.

Maar de advocaten van Avery betwisten dat: het zou om oud bloed gaan, dat daar aangebracht is om Avery te framen. Klinkt teveel als een complottheorie, oordeelde de jury en Avery vloog achter de tralies in 2007. Maar volgens de verdediging is nog niet alle hoop vervlogen: een nieuwe Zweedse test zou kunnen bewijzen dat het bloed dat op de wagen gevonden werd, inderdaad oud bloed is.

Koolstofdatering

Moleculair biologe Kristy Spalding ontwikkelde die test en contacteerde zelf de advocaten van Avery. De bloedtest is gebaseerd op koolstofdatering, net zoals archeologen potscherven en dergelijke een plaats op de tijdlijn geven. De verhouding van radioactieve en niet-radioactieve koolstof, wat je kan meten, verandert namelijk doorheen de tijd. Door die verhouding in het bloed op de wagen van Halbach te analyseren, kan de advocate, zegt ze, vaststellen of het om oud bloed gaat.

Als dat zo is, dan is de kans groot dat het in de wagen geplaatst werd. Maar zo ver zijn we nog niet: de advocaten van Avery hebben een verzoek ingediend bij de rechter die Avery’s zaak behandelt om nieuw bewijsmateriaal te mogen toevoegen. Pas dan kan de test uitgevoerd worden en weten ze de resultaten. Ongetwijfeld ook interessant materiaal voor een nieuwe docureeks.

Gesponsorde artikelen