Krijgen we sneeuw? En hoe koud wordt het deze week? Dit zeggen de weerkaarten

Krijgen we sneeuw? En hoe koud wordt het deze week? Dit zeggen de weerkaarten

Al enkele dagen horen we dat er een flinke winterprik aankomt. Maar hoe koud wordt het, en mogen we sneeuw verwachten? De weerkaarten zien voorlopig een klein beetje sneeuw aankomen, maar  het gaat vooral eindelijk zonnig worden. Voor dat mooie weer betalen we dan wel met negatieve temperaturen.

Eind januari was het al aangekondigd: voor het eerst deze winter zijn de omstandigheden goed genoeg om standvastig, koud winterweer te krijgen. En kijk, het is al meteen prijs. Sommige mensen zullen al op voorhand beginnen bibberen, maar er is ook goed nieuws. De sombere winter wordt deze week onderbroken voor veel zonniger weer. En dan neem je die koude temperaturen er maar gewoon bij toch?

Sneeuwbui mogelijk

Een dikke trui, een muts, een sjaal, … je zal het wel nodig hebben deze week. Dit weekend ook, want de temperatuur heeft inmiddels al een flinke duik genomen. Met zo’n 4 tot 5 graden zijn de temperaturen eerder normaal voor de tijd van het jaar. Winterse buien zijn op zaterdag mogelijk, en in de Ardennen kan dat sneeuw zijn. Vannacht is een sneeuwbui in het hele land mogelijk, hoewel het stilaan droger zal worden. Het kwik duikt net onder het vriespunt.

Morgen verschilt het weer nauwelijks met dat van vandaag. Vooral na de middag zit er een winterse bui in bij temperaturen vanaf 3 tot 5 graden. In de Ardennen blijft het lokaal mogelijk een hele dag vriezen.

Zonnige, ijskoude week

Daarna laten de winterse buien ons een klein weekje met rust, althans volgens de kaarten die het KMI nu kan voorleggen. We beginnen de week met een koude ochtend. ’s Nachts vriest het overal, en overdag halen we slechts 2 graden. Er hangen wat lage wolken, maar het ziet ernaar uit dat we het zonnetje toch nog eens mogen zien. Dinsdag start de dag nog kouder met temperaturen tot -6 graden, maar in ruil krijgen we een zonnige en rustige dag voorgeschoteld.

Woensdag zal het nog een beetje kouder zijn wanneer je uit bed rolt, want dan zakt de thermometer naar -7 graden. In de Ardennen is ’s nachts zelfs -10 graden mogelijk. Andermaal wordt het een heel zonnige dag met maxima die amper boven het vriespunt zullen uitkomen. ’s Avonds neemt de bewolking wel toe en is een lichte sneeuwbui niet uitgesloten. Donderdag wordt opnieuw een zonnige en koude dag, maar tegen de avond neemt de kans op een winterse bui toe.

Vrijdag neemt de zon een dagje vrij, en krijgen we opnieuw grijs en somber weer. In Vlaanderen is smeltende sneeuw mogelijk, in de Ardennen kan dat sneeuw zijn. Het weekend wordt opnieuw droger met opklaringen. ’s Nachts vriest het nog altijd vrij stevig, overdag komen we niet verder dan 3 graden.

Koude maand?

Daarna ziet het KMI de vriestemperaturen weer verdwijnen, al wordt het niet meteen veel warmer. Het kwik zal dan eerder normale temperaturen halen, en de mogelijkheid op een winterse bui blijft erin zitten. Natuurlijk is het moeilijk om al zo ver in de glazen bol van deze winter te kijken. Wat wij vooral onthouden van dit weerbericht: de zon gaat weer schijnen en geniet daar vooral van!

Gesponsorde artikelen