Left Right
scrollTop top

Kris Peeters (CD&V) heeft na de kater in Antwerpen al andere joodse kandidaat klaar: rabbijn Malinksy


Kris Peeters (CD&V) heeft na de kater in Antwerpen al andere joodse kandidaat klaar: rabbijn Malinksy

Een dodelijke peiling doet CD&V in Antwerpen verschrompelen tot nog 2 procent. Maar kopman Kris Peeters (CD&V) geeft niet op. Hij was dit weekend weer alomtegenwoordig, en denkt vooral na over een nieuwe joodse kandidaat: de joods-orthodoxe rabbijn Aaron Malinksy.

Een peiling die VTM en Het Laatste Nieuws vorige week lieten uitvoeren, net nadat heel de heisa rond de orthodoxe jood Aron Berger en CD&V was gebeurd, leek wel dodelijk voor Kris Peeters. De partij van de federale vicepremier donderde naar nog 2 procent in Antwerpen, wat CD&V meteen de kleinste van al maakte. En hoewel de foutenmarge in de peiling hoog was, valt de trend niet te ontkennen: op de vraag “in welke mate de heisa rond Berger uw beeld van CD&V heeft beïnvloed”, antwoordde liefst 67 procent van de Antwerpenaars dat hun beeld verslechterd was door de zaak.

Maar kijk: Kris Peeters liet het niet aan z’n hart komen. Hij liep mee de 10 Miles in Antwerpen en liet zich daar gewillig fotograferen en filmen. En op zondag trok hij naar de studio’s van VTM om daar nog eens toe te geven “dat hij een inschattingsfout had gemaakt”. Peeters kreeg in de nasleep ook kritiek voor de inzet van kabinetsmedewerkers in een lokale campagne, wat niet mag volgens de wet.

“Wij hebben Malinksy”

Maar daarvoor was hij al langs gelopen in de studio’s van de lokale zender ATV. En daar, in ‘Wakker op zondag’ had hij nog een primeur klaar. Want hoewel er de heisa is geweest rond de orthodoxe jood Aron Berger, die niet kon garanderen vrouwen altijd een hand te willen geven, geeft Peeters het idee niet op om iemand uit de joodse gemeenschap in Antwerpen op z’n lijst te zetten.

“Ik ga verder in dialoog met de joodse gemeenschap. Mijn vraag blijft: als de joodse gemeenschap iemand heeft die zich wil engageren, dan zijn we nog altijd vragende partij”, zo stelde hij. En hij maakte het eigenlijk al concreet, door in het debat één naam te laten vallen: “Wij hebben Malinsky.”

Het gaat om Aaron Malinksy, een joodse orthodoxe rabbijn die een beetje bekend werd door z’n deelname aan het tv-programma ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Die stelde zich zelf openlijk kandidaat, nog voor Berger op de lijst kwam en weer verdween. Maar die kandidatuur lanceerde Malinksy nog voor er één gesprek geweest is. Alleen, Kris Peeters zegt dus zeker niet ‘neen’. Z’n communicatiemedewerker bevestigt aan De Morgen dat er gepraat zal worden met Malinksy.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  691.854
 • Aantal
  doden
  20.726