Kris Peeters krijgt geen Catalaans wenskaartje voor onafhankelijkheid

Kris Peeters krijgt geen Catalaans wenskaartje voor onafhankelijkheid

Europese leiders zoals David Cameron, Angela Merkel, François Hollande en ook de Belgische premier Elio Di Rupo kregen dit jaar een opmerkelijke wenskaart van de Catalaanse president Artur Mas. ‘Steun ons bij het democratische en vreedzame proces naar een onafhankelijke Catalaanse staat’, staat er te lezen. Vlaanderen en de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) kregen vreemd genoeg niets.

Artur Mas is de voorzitter van het Catalaanse regiobestuur, een beetje de tegenhanger van Kris Peeters in Vlaanderen. Hier heet de titel minister-president, in Catalonië gewoon president. Die net zoals in Vlaanderen een ‘eigen diplomatie’ ambieert. En dus kroop Mas in zijn pen voor een eerder ‘originele wenskaart’ aan de andere Europese leiders.

Hij vraagt de Europese eerste ministers voor steun in zijn strijd voor onafhankelijkheid. Alles draait daarbij rond het referendum dat hij in november dit jaar wilt organiseren. De Catalaanse overheid wil koste wat kost doorgaan met dat plan, ook al brengt dat hen in hevig conflict met de centrale regering in Madrid. De centrumrechtse premier Mariano Rajoy heeft geen oren naar zo’n referendum dat hij ‘ongrondwettelijk’ noemt en niet zal toestaan.

Vreemd is wel dat Mas zich beperkt tot de ‘nationale’ staten. Nochtans zijn er genoeg regio’s en deelstaten in Europa die soortgelijke ambities hebben, of minstens het streven naar zoveel mogelijk autonomie. Maar de Catalanen negeren die feestelijk in hun actie. Zo kreeg ook Vlaanderen, in hoofde van de minister-president Kris Peeters, geen post. 

Nu Spanje zachtjes uit het economisch dal kruipt, lijkt de regionale spanning hét politieke dossier van dit jaar te worden. “In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zijn er tal van legale en grondwettelijke methodes om dit referendum in Catalonië mogelijk te maken”, schreef Mas naar onder meer de Duitse kanselier Merkel. “Ik ben ervan overtuigd dat ik kan rekenen op uw steun bij een vredelievend, democratisch, transparant en Europees proces, dat ik en de overgrote meerderheid van het Catalaanse volk willen opstarten.”

Opiniepeilingen in Catalonië geven een overweldigende meerderheid voor zo’n referendum. Maar het percentage dat dan voor onafhankelijkheid zouden kiezen schommelt in peilingen tussen de 35 procent en 50 procent. Dat schrijft Reuters.

Uit Parijs kwam alvast reactie op de brief van Mas. Hollande sprak over een “intern Spaanse aangelegenheid”. De enige Europese leider die zich al duidelijk uitsprak is EU-president Herman Van Rompuy. Die stelde onomwonden vorige maand in Madrid dat een onafhankelijk Catalonië gedwongen zal worden om de EU te verlaten.

Tussen de 35 en 50 procent van de Catalanen wil onafhankelijkheid.

Opmerkelijk is dat Mas geen melding maakt van Schotland, dat zich dit jaar wel degelijk opmaakt voor een referendum over onafhankelijkheid. Ook daar geldt de vraag of Schotland bij een eventuele exit uit het Verenigd Koninkrijk nog lid zal zijn van de EU. Ook over Vlaanderen, waar weliswaar geen referendum op de agenda staat, maar wel communautair geladen verkiezingen, maakte Mas geen melding.

 

 

Gesponsorde artikelen