Kristof Calvo (Groen): “Niet je leeftijd, maar je engagement, maakt of je meetelt in de politiek”

Kristof Calvo (Groen): “Niet je leeftijd, maar je engagement, maakt of je meetelt in de politiek”

Hij is nog maar 28 jaar oud, maar je kan hem haast niet meer wegdenken in de Belgische politiek. Voor Kristof Calvo, de federale fractieleider voor Groen, is politiek “gewoon heel plezant om te doen”. De jonge fractieleider met Spaanse roots is zeker niet op zijn mondje gevallen en staat vooral bekend om zijn felle tussenkomsten in de Kamer. De beloftevolle politicus bracht recent ook een boek uit, ‘F*ck de zijlijn’, waarin hij 75 voorstellen doet om ons land vooruit te helpen. 

Wat drijft jou in de politiek?

“Er zijn veel fijne en belangrijke aspecten aan politiek. Belangrijkste is natuurlijk het bijdragen aan maatschappelijke verbetering. Als parlementslid verander je de wereld niet op je eentje, maar je kan wel een dossier of een domein in een bepaalde richting duwen. Politiek is niet alles, je hebt heel veel manieren op een samenleving te verbeteren, maar zonder politiek geraken we niet vooruit. En – wat mij betreft althans – is politiek ook gewoon heel plezant om te doen: mensen verzamelen, verbinden rond inhoud.”

Doet de jongste generatie politici op een andere manier aan politiek?

“Of op welke manier denken zij anders over politiek? Je hebt in elke generatie alle soorten, geuren en kleuren, lijkt mij.“

Kunnen jonge politici genoeg wegen op het politieke debat?

“Niet je leeftijd, maar je engagement maakt of je meetelt in de politiek of niet. Mijn evaluatie van de Wetstraat en ook de media is vrij positief: werk je hard, bouw je aan dossiers en nieuwe voorstellen, dan tel je mee. Of je nu 23 bent, zoals ik toen ik begon, of 65. Je kan – zonder je illusies te maken over de mate waarin of de snelheid – wegen op het debat als parlementslid.”

Is er binnen jouw partij een verschil in ideeën tussen de jongste generatie en de oudere generaties?

“Ik zie geen generatieconflict bij Groen. En als er één zou zijn, zou ik het nu ook niet verklappen. Uiteraard zijn er bij ons ook pittige debatten en meningsverschillen, maar die lopen zeker niet volgens leeftijd. Bovendien mag je gerust stellen dat Groen op dit moment geleid wordt door één generatie, een sterke generatie trouwens. Onze partij, onder impuls van ‘oudere’ kopstukken zoals Vera Dua en Mieke Vogels, heeft enkele jaren geleden gekozen voor verjonging en vernieuwing en dat loont vandaag. In alle parlement, op alle dossiers, staan er nieuwe groenen die de handschoen opnemen.“

Gesponsorde artikelen