Kristof Calvo vult de Roma met “Yes We Can” na Trump: “We moeten samen opstaan!”

Kristof Calvo vult de Roma met “Yes We Can” na Trump: “We moeten samen opstaan!”

“Je moet ze uit hun kot lokken.” Kristof Calvo (Groen) heeft een heel duidelijk plan over de ‘Millenials Meet-Up’, zijn event in de Roma waarmee hij jonge mensen over politiek wil laten discussiëren. Redelijk uniek, want zowat alle partijen zijn vertegenwoordigd, plus een hele resem artiesten, persoonlijkheden en denkers. 

Love him or hate him, maar Kristof Calvo doet de zaken wel bewegen. Wat begon als spontane gesprekken na de overwinning van Donald Trump, eindigt vanavond in een debatavond in de Antwerpse zaal de Roma. En een experiment “in democratie”.

“Het idee is ontstaan na een half dagje depressiviteit over Trump. En daar wilde ik iets positief mee doen”, zegt Calvo. Hij nam z’n telefoon, kreeg veel sms’jes en wilde ‘iets’ doen. “Heel vervelend dat zo’n gevaarlijk man het gehaald heeft in zo’n belangrijk deel van de wereld. Maar daar moesten we iets positief mee doen. En vandaar dat we de Roma vullen met positieve ideeën, met engagement.”

Wat dat concreet moet worden, is behoorlijk open ingevuld. Veel verder dan “jonge mensen, van allerlei maten en soorten samenbrengen en engagement overdragen” komt Calvo ook niet. Bewust. “Want het is aan het publiek zelf om dat te bepalen,” zegt hij.

We moeten samen opstaan

Het doet wat denken aan de G1000, het ‘experiment in democratie’ dat schrijver David Van Reybroeck ooit opzette. Daar liet hij allerlei burgers in groepjes discussiëren. Vanavond staat de Roma ook vol tafels met geëngageerde jongeren. Telkens is er per tafel één ‘changemaker‘, iemand die de boel in goeie banen leidt. “Je moet ze uit je kot lokken. Er zijn vandaag heel veel verschillende profielen aanwezig maar wat overheerst is het gevoel van: we moeten samen opstaan. We gaan vandaag de wereld niet redden maar wel, er is reden tot hoop.”

Bekijk hier héél het interview met initiatiefnemer Kristof Calvo:

Gesponsorde artikelen