Kritieke dijk breekt in Houston terwijl Trump voet aan wal zet in Texaans rampgebied

Kritieke dijk breekt in Houston terwijl Trump voet aan wal zet in Texaans rampgebied

De intussen naar tropische storm gedegradeerde ex-orkaan Harvey heeft voet aan wal gezet in Houston, met tragische gevolgen. Eén dijk, die het zuiden van de Texaanse grootstad beschermde, heeft het intussen begeven, waardoor een massieve evacuatie op gang is gekomen. Een ander natuurfenomeen, president Donald Trump, bereikte intussen ook het rampgebied.

County Brazoria, ten zuiden van Houston, ligt aan de grote meren in Texas. Dat daar een dijkbreuk kon plaatsvinden is niet onverwacht, vandaar dat zondag al enkele delen verplicht werden geëvacueerd. Maar met een verwachtte neerslag van nog 27 centimeter vandaag, met groeten van Harvey, en de dijkbreuk die nu effectief gebeurde, besloten de Texaanse autoriteiten om over te gaan op een totale evacuatie.

Dat gebeurt op hetzelfde moment als de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil, na eerder vreemde communicatie over Harvey, het rampgebied bezoeken. Let op, Trump is niet aanwezig in Houston om de slachtoffers van de orkaan een hart onder de riem te steken. Nee, de president ging aan wal waar ook Harvey dat deed: in Corpus Cristi.

Niet storen

Vandaar gaat het naar Austin, de hoofdstad van Texas, waar ook alle noodfaciliteiten en communcatiecentra opgestart zijn. Trump doet dan, volgens zijn persmanager Sarah Huckabee, omdat “De president heel voorzichtig wil omgaan met zijn activiteiten en er zeker van wil zijn dat zijn agenda geen van de hulpdiensten hun doorgaande inspanningen verstoort. Dat is één van de redenen waarom we vandaag hierheen gaan.”

Air Force One landde dus in Corpus Cristi en Austin, niet in Houston, waar de regen momenteel even gaan liggen is. Het gaat echter slechts om een pauze, en Harvey heeft nu al het record te pakken voor de meeste neerslag in een tropische storm, de huidige classificatie, ooit.

Gesponsorde artikelen