KU Leuven klimt in internationale ranking en laat andere Belgische universiteiten ver achter zich

De KU Leuven staat opnieuw in de top 100 van de QS World University Rankings. Dat is een internationale universiteitsranglijst die sinds 2004 jaarlijks uitgebracht wordt. KU Leuven staat op de 80ste plaats, een rang hoger dan vorig jaar. De Universiteit van Gent, de Université catholique de Louvain (UCL) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) staan nog in de top 200.

De KU Leuven staat als 80ste op de ranglijst voor 2020. Dat is een plaats hoger dan in 2019. Dat lezen we op de website van de ranking.

“Ik ben trots dat het werk van onze onderzoekers en onze sterke academische reputatie tot ver buiten de landsgrenzen bekend zijn”, reageert KU Leuven-rector Luc Sels in de kranten van Mediahuis. “Het bevestigt ook dat we met ons Strategisch Plan op de goede weg zijn.” Daarmee verwijst Sels naar het beleidsplan met vijf langetermijnprojecten dat hij invoerde na zijn aanstelling in de zomer van 2017.

KU Leuven: rector Luc Sels

Mening van 94.000 academici  

De QS World University Rankings worden opgesteld aan de hand van verschillende criteria, waarvan de academische reputatie zowat het meeste doorweegt. Dat criterium wordt bepaald aan de hand van bevragingen bij meer dan 94.000 academici over de hele wereld. Ook het gemiddeld aantal citaties per faculteit, het gemiddeld aantal studenten per academisch personeelslid en het aandeel internationale onderzoekers en internationale studenten wegen zwaar door.

Meer Belgen in top 200

De KU Leuven de enige Belgische universiteit in de top 100. In de top 200 vinden we de Universiteit van Gent, de Université catholique de Louvain (UCL) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) terug. Zij staan respectievelijk op de 130ste, 167ste en 195ste plaats.

De Universiteit van Antwerpen (UA) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) staan respectievelijk op de 223ste en de 251ste plaats en vallen dus buiten de top 200.

Top 10

In de top tien zijn de Amerikaanse en Britse universiteiten dominant. De top drie wordt gevormd door de Amerikaanse universiteiten Massachusetts Institute of Technology, Stanford University en Harvard University. Op de vierde plaats staat de Britse universiteit van Oxford. De prestigieuze Britse universiteit van Cambridge daalde van de zesde naar de zevende plaats.

Meer
Lees meer...