Kunnen je rijhulpsystemen schade oplopen?

Cars
Pexels

Onze auto’s zitten steeds voller met technologie. Daardoor krijgen we ook te maken met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Dat zijn systemen die je helpen bij het rijden, denk maar aan parkeersensoren en automatische ruitenwissers. In 2022 verplicht Europa een basispakket aan systemen in je auto. Maar werken je sensoren nog even goed na reparatie van je wagen?

Een auto helpt je tijdens het rijden dankzij veel technische snufjes. Eentje daarvan is Advanced Driver Assistance (ADAS), dat zorgt voor een betere rijervaring en bovenal voor een betere veiligheid op de weg.

Taken die ADAS zoal moet uitvoeren zijn:

  • De snelheid vasthouden en afstand bewaren ten opzichte van de voorligger.
  • Een noodstop maken als dat nodig is.
  • De auto binnen de rijstrook houden.
  • Helpen met het achteruitrijden en het inparkeren.

Sensoren, camera’s en radars

Auto’s zitten vandaag boordevol met sensoren, camera’s en radars. Maar hoe kunnen we er voor zorgen dat die technische prullaria juist is afgesteld? Als je automatische ruitenwissers hebt, dan zitten er in de voorruit verschillende sensoren die bepalen wanneer je ruitenwissers aangaan. Om die optimaal te laten werken moet je er wel voor zorgen dat je vooruit proper is.

Herstelling

Als je je voorruit moet laten vervangen in een garage moeten die verschillende sensoren allemaal opnieuw gekalibreerd worden. Dat is een klusje wat behoorlijk veel tijd in beslag kan nemen. “Het aantal auto’s dat met deze systemen is uitgerust, groeit snel”, vertelt Hans Verstraeten, programmamanager van Carglass Nederland, aan NU.nl.

“Er zijn auto’s die wel achttien camera’s en sensoren in de voorruit hebben. En van elke honderd auto’s die bij ons komen voor een nieuwe voorruit, moeten we bij twaalf auto’s al kalibreren”, vertelt de programmamanager. “Dat aantal neemt ook snel toe.”

Het repareren van al die verschillende rijhulpsystemen gebeurt dus nadat je voorruit hersteld wordt. Bij een gewone onderhoudsbeurt wordt er niet gekeken naar de sensoren van je wagen. Ook tijdens een autokeuring wordt er niet gelet op de werking van de verschillende sensoren.

Wil je nu echt zeker zijn dat er niks scheelt aan de sensoren van je wagen, dan kan je bij je autodealer specifiek vragen om je sensoren opnieuw te kalibreren.

Gesponsorde artikelen