Eindelijk: kweekkonijnen krijgen tot dubbel zoveel ruimte in Vlaanderen

Kweekkonijnen krijgen voortaan een meer natuurlijke omgeving en tot dubbel zoveel ruimte in Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar ‘verrijkte parken’ die ruimer zijn en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Dat werd vastgelegd in nieuwe minimumnormen.

“We nemen hiermee opnieuw het voortouw binnen Europa”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) in een persbericht. “Nergens zullen kweekkonijnen beter beschermd zijn dan in Vlaanderen. In overleg met alle partners kiezen we voor moderne dierenwelzijnsnormen. Ons Vlaams dierenwelzijnsbeleid legt de lat opnieuw hoog. Zo nemen we steevast het voortouw voor meer dierenwelzijn in Vlaanderen.”

(Studie voorspelt: ijsberen mogelijk uitgestorven voor het jaar 2100.)

500.000 konijnen voor consumptie

Pixabay

Wie meent dat konijnenvlees eten iets van het verleden is, heeft het mis. Momenteel zijn er nog 15 grote konijnkwekerijen in Vlaanderen. Dat is in totaal goed voor zo’n 500.000 konijnen. Onder hen heb je vleeskonijnen, die geslacht worden rond de leeftijd van 12 weken. Op hen is bovenstaande maatregel niet van toepassing. Die gelden namelijk voor de zogenaamde kweekkonijnen.

Kweekkonijnen worden langer gehouden om vleeskonijnen te produceren. Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in ‘verrijkte parken’. Dat is een afgesloten ruimte met meer plaats en een meer natuurlijke omgeving. Kweekkonijnen mogen momenteel nog steeds gehouden worden in kleine en individuele kooien, met heel beperkte bewegingsmogelijkheden.

De Vlaamse regering verplicht de verrijkte parken nu ook voor de kweekkonijnen en baseert zich daar naar eigen zeggen voor op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Concreet moeten alle kweekkonijnen ten laatste tegen 2025 verhuizen naar zulke verrijkte parken.

(Eerste beelden ooit van ’s werelds zeldzaamste gorilla’s en hun baby’s.)

Van 3.000 naar 6.000 vierkante centimeter

Pixabay

In oppervlakte kunnen deze parken tot dubbel zo groot zijn als de huidige huisvesting van een kweekkonijn. Waar een vrouwelijk kweekkonijn vandaag over ongeveer 3.000 vierkante centimeter beschikt, zal zij in de toekomst over een minimale oppervlakte van 6.000 vierkante centimeter beschikken. Bovendien zijn deze parken uitgerust met tunnels en knaagmateriaal waardoor de afgesloten ruimte meer aansluit bij de natuurlijke omgeving van een konijn.

Over deze nieuwe minimumnormen voor de huisvesting pleegde Weyts overleg met betrokken organisaties, waaronder de Boerenbond, de Landsbond, Gaia en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

(Schattig: Planckendael verwelkomt neushoornbaby na 16 maanden zwangerschap.)

Meer
Lees meer...