‘La La Land’ evenaart record aantal nominaties van ultieme klassiekers als ‘Gone With The Wind’, ‘All About Eve’ en ‘Titanic’

‘La La Land’ evenaart record aantal nominaties van ultieme klassiekers als ‘Gone With The Wind’, ‘All About Eve’ en ‘Titanic’

Eigenlijk wist iedereen al wel op voorhand wie de kleppers gingen zijn op de Oscars dit jaar. Om La La Land viel niet heen te gaan en prachtfilms als Arrival, Manchester By The Sea en Moonlight zouden daartussen hun plaatsje opeisen. Dat is nu gebeurd. La La Land heeft met zijn veertien nominaties het all time record geëvenaard.

Geen Belgische genomineerden op de Oscars dit jaar en dus kan het hypen door media die doorheen het jaar niet in film geïnteresseerd zijn rustig achterwege blijven en de Oscars laten aan de filmliefhebbers. We hoeven maar één blik te werpen op de genomineerden om te weten: wat was het afgelopen filmjaar weer mooi.

Nog niet alle genomineerde films kennen we hier (Manchester By The Sea komt morgen uit, Moonlight volgende week: doe eens zot en ga die allebei zien!) maar de algemene tendens kunnen we toch al meepikken.

Puur numeriek is La La Land favoriet met 14 nominaties (daarvan kunnen ze er hooguit 13 winnen omdat de film eenmaal twee keer genomineerd is in dezelfde categorie), daarna volgen Arrival en Moonlight met 8 nominaties, Hacksaw Ridge (Mel Gibson is terug), Lion en Manchester By The Sea hebben er 6.

Rare Academy

We hebben ondertussen het lijstje genomineerden aan een analyse onderworpen en daarbij zijn toch weer enkele eigenaardigheden opgevallen.

1. Waar is Amy Adams?

Amy Adams heeft nog geen heel klein beetje een sterk filmjaar achter de rug. Zowel in Nocturnal Animals als in Arrival was ze ongelooflijk sterk, toch heeft geen van beide prestaties haar nog maar zelfs een nominatie opgeleverd.

In onze ogen heeft Meryl Streep de nominatie van Adams gestolen. Dat de Academy een fetisj heeft voor Streep is ondertussen duidelijk (dit is haar 19e Oscarnominatie), maar feit is: als Streep het doorsnee doet, wordt ze al beloond. In 2014 werd ze genomineerd voor het abominabele en irritante Into The Woods en nu voor Florence Foster Jenkins, een – vriendelijk uitgedrukt – zeer gemiddelde film met een zeer gemiddelde acteerprestatie.

Geen Amy Adams en dus is het – zonder verrassingen – scoren voor open doel voor Natalie Portman. Zij speelde Jackie Kennedy In Jackie en is daar al uitgebreid voor geloofd. Jackie loopt bij ons in de zalen vanaf 1 februari.

2. Elle geen nominatie voor Beste Buitenlandse Film, wel voor actrice

Of het moest zijn dat Isabelle Huppert toch nog met de prijs voor Beste Actrice gaat lopen in het gedurfde Elle van Paul Verhoeven. In dat geval zouden we dat toch ook niet onterecht vinden. Huppert is op haar 63e ongeremd sexy in de hoofdrol. Dat Elle toch geen nominatie heeft gekregen voor Beste Buitenlandse Film is des te vreemd.

3. Waar is Tom Hanks? Clint Eastwood?

Ook bij de mannen was het aan het acteerfront druk in 2016. Viggo Mortensen is daar dé verrassing voor zijn prestatie in Captain Fantastic, meteen de enige nominatie voor die film.

Toch hadden we daar graag gouwe ouwe Tom Hanks zien staan voor zijn rol als piloot Sully in de gelijknamige film. Die prestatie zat helemaal juist, van begin tot eind.

Sully is zo’n beetje helemaal over het hoofd gezien. Eén schamele nominatie heeft de film gekregen, in de categorie Sound Editing, en verder helemaal niets. Toch is de beste film van Clint Eastwood in jaren en dat ligt erin dat hij zich vooral heeft ingehouden, dat hij een hele serene en oprechte film heeft gemaakt en de overbodige heroïek – waar het verhaal zich echt wel toe leende – achterwege heeft gelaten.

4. Actrice in een bijrol is drie kansen op vijf zwart

De Oscars zijn te wit. Het zal wel weer. Als je het in statistieken gaat gieten, zal het aantal zwarte genomineerden wel weer verwaarloosbaar zijn. Toch kiezen wij ervoor om de andere zijde te belichten: drie (!) van de vijf genomineerden in de categorie Beste Actrice in een Bijrol zijn zwart. Voor Viola Davis is het na Doubt (2008) en The Help (2011) zelfs de dérde keer dat ze genomineerd wordt in deze categorie. Wij gokken dan ook dat ze deze keer het beeldje ook daadwerkelijk mee naar huis zal mogen nemen, officieel voor haar prestatie in Fences (2017). Natuurlijk: de concurrentie is met Nicole Kidman (Lion) en Michelle Williams (Manchester By The Sea) allesbehalve mals.

Nog een weetje: na Oprah is Kimberly Steward de tweede zwarte vrouw die een genomineerde voor Beste Film heeft geproduceerd. Steward was producente van Manchester By The Sea.

5. Twee liedjes van La La Land zijn genomineerd

Nog nooit heeft een film meer dan 11 Oscars mee naar huis genomen, het lijkt De Slimste Mens Ter Wereld wel. Recordhouders zijn Ben-Hur (1959), Titanic (1997) en Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003). In theorie kan La La Land met zijn 14 nominaties dit record dus breken, maar als we een blik werken op de sterke concurrentie lijkt ons dit toch erg onwaarschijnlijk.

Het maximum aantal Oscars dat La La Land kan binnenhalen is trouwens 13, want zowel City Of Stars als Audition (The Fools Who Dream) zijn genomineerd. Het lijkt ons zeer waarschijnlijk dat de Academy een musical in deze categorie wil laten winnen (nu er nog eens een goeie is) en dat Justin Timberlake (genomineerd met Can’t Stop The Feeling uit Trolls) zijn hoop al mag opbergen.

6. Opvallend: de zéér sterke categorie animatie

Heel wat jaren zie je één gedoodverfde winnaar in de categorie Animatie en verder nog wat vulsel. Dat is dit jaar allerminst het geval. Zelfs Finding Dory is afwezig, opvallend maar terecht.

De categorie Animatie vinden wij dit jaar persoonlijk de sterkste én meest gewaagde. Met Michael Dudok de Wit zit er ook een Nederlander tussen de genomineerden, hij zorgde voor de verstilde magie van The Red Turtle.

Onze persoonlijke favoriet is de Frans-Zwitserse co-productie Ma Vie De Courgette over een kleine jongen wiens moeder door een ongeluk om het leven komt en die naar een weeshuis wordt gebracht waar ieder kind zijn problemen blijkt te hebben.

Allicht wordt de winnaar alsnog een Disney, want zo erg cinefiel is die Academy nu ook weer niet. Met Moana en Zootopia is Disney twee keer genomineerd, al vinden we de ene (Zootopia) overduidelijk een stuk leuker dan de andere, Moana.

7. Wat doet The Lobster hier nog?

Voor één keer lopen de Verenigde Staten eens achter op Europa. Wij hadden The Lobster al geklasseerd in 2015. Uitstekende film, wel!

8. Suicide Squad heeft toch ook iets gekregen

De trailer is nog altijd beter dan de film. De superheldenfilm die de hoop op een revival van het genre met veel verve de kop heeft ingedrukt, heeft ook een nominatie gekregen: Best Achievement in Makeup and Hairstyling. Het zal dat groene haar van The Joker geweest zijn.

De Oscars worden uitgereikt op zondagnacht 26 februari.

Gesponsorde artikelen