Left Right
scrollTop top

La Ligue des Droits de l’Homme-voorman Deswaef noemt De Wever “intellectueel oneerlijk” en vergelijkt hem met Margaret Thatcher


La Ligue des Droits de l’Homme-voorman Deswaef noemt De Wever “intellectueel oneerlijk” en vergelijkt hem met Margaret Thatcher

“Hij moet maar durven”, “Thatcheriaans”, “Manipulatie”, … Zo beschrijft Alexis Deswaef, de directeur van de Franstalige La Ligue des Droits de l’Homme, het opiniestuk van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de vluchtelingenconcentratie aan het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel.

“Bart De Wever is een intelligent man. Hij weet hoe hij informatie moet manipuleren om het debat te vertekenen. Maar we mogen de behandeling van migranten en de sociale zekerheid zo niet laten afschilderen”, zegt Alexis Deswaef, de directeur van La Ligue des Droits de l’Homme, aan newsmonkey als een reactie op het opiniestuk van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die had geschreven dat de sociale zekerheid, zoals wij die kennen, niet kan blijven bestaan als we alle vreemdelingen in ons land willen opvangen en de grenzen openstellen.

Deswaef is naar eigen zeggen verbaasd over wat De Wever geschreven heeft: “Voor iemand die strijdt voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen en het einde van deze natiestaat, durft hij nogal om zo’n discours aan te houden. In de praktijk is de realiteit veel complexer dan hoe De Wever het voorstelt.”

“Margaret Thatcher”

“Bart De Wever herleidt de situatie tot een tegenstelling tussen de behandeling van migranten en de sociale zekerheid”, zegt Deswaef. “Maar hij vergeet te praten over de Dublin-conventie en over het feit dat de meerderheid van de vluchtelingen in buurlanden van hun thuisland blijven. Wat De Wever doet, is typisch voor neoliberalen, een beetje zoals Margaret Thatcher in haar tijd.”

“Niet vergelijkbaar met Calais”

In zijn opiniestuk zegt De Wever ook dat de ngo’s en linkse bewegingen het ontstaan van een tweede Calais in de hand kunnen werken. In die Franse kuststad ontstond een immens vluchtelingenkamp, gekend als de ‘jungle’, waar jarenlang duizenden migranten verbleven.

Volgens Deswaef klopt dat niet omdat het aantal vluchtelingen niet te vergelijken zou zijn: “In Calais werden duizenden migranten geblokkeerd, terwijl het in het Maximiliaanpark maar om enkele honderden vluchtelingen gaat.”

“Intellectueel oneerlijk”

Deswaef benadrukt dat de vluchtelingen in Calais samen gezet werden in een kamp, “terwijl ze in België hulp krijgen van burgers”: “De burgers zorgen voor de behuizing van de migranten. Zij doen eigenlijk het werk van de regering.”

Deswaef vindt dan ook dat De Wever met zijn opiniestuk vooral de sociale zekerheid onderuitgehaald heeft, en niet de migranten in ons land. Als laatste statement wil hij aan newsmonkey nog meegeven dat “de woorden van De Wever intellectueel oneerlijk zijn”.

Ook Franstalig links is boos

Groen-voorzitter Meyrem Almaci en sp.a-voorzitter John Crombez zeiden in een reactie al dat De Wever hen voor een “valse keuze” stelt. Ook aan de andere kant van de taalgrens staat links op zijn achterste poten.

Zo schrijft Ecolo-co-voorzitster Zakia Khattabi op Twitter dat “er meer sociale zekerheid zou kunnen komen door meer fiscale rechtvaardigheid en door de opbrengsten daarvan terug in de staat te steken. Dus, Bart De Wever, de sociale zekerheid redden of de fraudeurs?”

Ook bij de PS zijn ze furieus. “Het zijn niet de vluchtelingen/migranten die de sociale zekerheid verzwakken, maar de politiek van de regering”, schrijft Brussels PS-parlementslid Jamal Ikazban op Twitter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489