Laat dit nieuwe Italiaanse wetsvoorstel mannen met losse handjes vrijuit gaan?

Laat dit nieuwe Italiaanse wetsvoorstel mannen met losse handjes vrijuit gaan?

Verschillende vrouwengroepen in Italië vrezen dat een wet, die de populistische, Italiaanse regering wil goedkeuren, ernstige gevolgen kan hebben voor slachtoffers van huiselijke geweld.

Het gaat om een wetsvoorstel, dat samen werd ingediend door de regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en het extreemrechtse Lega Nord. Ze willen naar eigen zeggen “het serieuze probleem van ouderlijke vervreemding” tegengaan, waarbij één ouder het kind manipuleert om de andere ouder te af te wijzen.

Gewelddadige mannen vrijuit?

Lella Palladino, de presidente van D.i.Re, een groep die geweld tegen vrouwen bestrijdt, stelt dat zo’n maatregel door sommige gewelddadige mannen, die van geweld beschuldigd worden, gebruikt kan worden om hun wandaden goed te praten.

Gescheiden ouders

Een andere zorg was dat er in Italië een wet is dat gescheiden ouders samen moeten opdraaien voor de kosten van het kind en dat beide ouders het recht op co-parenting behouden. Maar in die wettekst wordt met geen woord gerept over huiselijk geweld.

Daarom heeft D.i.Re een petitie op poten gezet. Die werd al de grond in geboord door senator Simone Pillon (Lega Nord). “We zullen niet meer toegeven aan ideologische, feministen veldslagen tegen mannen. We denken alleen maar aan het kind”, zei die aan de Italiaanse Vanity Fair. De petitie gaat deze week rond in het Italiaans parlement.

Juristen zien loophole

Het wetsvoorstel van de ‘ouderlijke vervreemding’ wam oorspronkelijk van Lega Nord. Giulia Bongiorno, minister van publieke administratie en een advocaat van de partij, riep in het verleden al op om het zwart maken van één ouder door de andere ouder strafrechtelijk te sanctioneren.

Het fenomeen zou enkel relevant zijn bij echtscheidingen, maar volgens juridische experten zal het gebruikt kunnen worden door mannen, die beschuldigd zijn van partnergeweld, om hun wandaden te rechtvaardigen omdat hun partner bijvoorbeeld geweigerd had hen bij het kind te laten.

“Ze stellen dan dat de moeder schuldig is aan ‘vervreemding van het kind’. Maar eigenlijk keurt het kind het misbruik van de vader af”, stelt Girolamo Andrea Coffari, een advocaat en voorzitter van de Italiaanse kinderrechtenbeweging Movimento per l’Infanzia.

Pseudowetenschap

Daar voegt Coffari nog aan toe dat veel van die ouder-kind-opvattingen gebaseerd zijn op de logica van het Parental Alienation Syndrome (PAS). Dat is een theorie die in de jaren 80 ontwikkeld werd door psychiater Richard Gardner. Hij werd later door de wetenschappelijke gemeenschappen uitgestoten wegens geweld tegen vrouwen en zijn theorie werd onderuit gehaald.

Gardner verkondigde onzin, zoals bijvoorbeeld dat de meerderheid van de moeders leugenaars zijn die het verstand van hun kinderen vergiftigen tegen hun ouders.

“Er is een strijd aan de gang tussen zij die deze pseudowetenschap promoten, deze vorm van geweld tegen vrouwen en kinderen, en zij die vrouwen en kinderen willen beschermen”, zei Coffari.

Cijfer

De cijfer qua gender-gebaseerd geweld in Italië stroken ongeveer met het Europese gemiddelde. Wel worden er in het land meer vrouwen vermoord dan waar dan ook in Europa. Zo werden er volgens het staatsagenschap Istat in 2016 maar liefst 149 vrouwen omgebracht. 59 van hen waren vermoord door hun huidige partner, 17 door een ex, 33 door een familielid en 9 door iemand die ze kenden.

Gesponsorde artikelen