“Laat jongeren mee beslissen over hun toekomst”: CD&V wil stemrecht vanaf 16 jaar

“Laat jongeren mee beslissen over hun toekomst”: CD&V wil stemrecht vanaf 16 jaar

Meerderheidspartij CD&V wil het stemrecht uitbreiden en wil jongeren laten stemmen. Daarom hebben de leden van de partij vandaag op hun WIJ-congres gestemd dat het stemrecht vanaf 16 jaar moet gelden. Op die manier hopen de christendemocraten meer jongeren te betrekken. 

Het wordt in de visieteksten gezet: CD&V vindt dat jongeren vanaf 16 jaar het recht moeten hebben om te gaan stemmen. Ze worden dus niet verplicht om te gaan stemmen, zoals Belgen vanaf 18 jaar, maar ze moeten wel de kans krijgen om hun stem te laten gelden. Dat is vandaag beslist op het WIJ-congres van de partij in Lommel.

“Laat jongeren mee beslissen over hun toekomst”, reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke via Twitter. Hij wil het zelfs mogelijk maken om bij de lokale verkiezingen van 2018 jongeren vanaf 16 jaar op de gemeentelijke lijsten te laten zetten.

“Geloven in onze jeugd. Stemrecht vanaf 16 jaar en burgerschap op school”, reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) fier op de nieuwe visietekst. “Jongeren die mee samenleving maken.”

Wetsvoorstel

Momenteel blijft het gewoon bij een idee dat in de visietekst van de partij komt. Of het effectief tot een wetsvoorstel zal komen, is nog niet duidelijk. “Dat is voor later”, klinkt het.

CD&V vindt het wiel natuurlijk niet opnieuw uit met hun nieuwe visietekst. Open Vld, Groen en Ecolo dienden in mei vorig jaar al een wetsvoorstel in om 16- en 17-jarigen stemrecht te geven. Maar nu CD&V zich ook achter het idee schaart, zou het ook wel eens echt werkelijkheid kunnen worden.

Gesponsorde artikelen