Left Right
scrollTop top

Laat Laurent Leven!


Laat Laurent Leven!

De selectieve verontwaardiging heeft lang genoeg geduurd. Zijn ouders zijn multi-miljonairs en leven als big spenders. Het hele Coburg fortuin is door de kinderloosheid van Boudewijn in hun patrimonium beland. Zijn broer leeft in een paleis, letterlijk als een koning. Zijn zus is getrouwd met de keizerlijke miljarden van de Habsburgers, en zijn schoonbroer mag werken in de met miljoenen-bonussen gesmeerde banksector… En Laurent? 

Er is meer aan de hand dan een ongehoorzame prins. En dat mag ook eens gezegd worden. Ik heb hier eerder al in detail uiteengezet dat Filip zijn broer financieel saboteert. (http://newsmonkey.be/article/55079). De korte versie is als volgt: je kan slapend rijk worden als je voor één euro een vennootschap koopt die een gebouw bezit waarvan de huur volstaat om de hypothecaire lening af te betalen. Het enige wat je nodig hebt is kredietwaardigheid. Cerbux is zo’n vennootschap die in 1989 werd opgericht door niemand minder dan Prins Charles Louis de Mérode.

Cerbux koopt, ondanks haar negatief eigen vermogen, op basis van de kredietwaardigheid van de de Mèrodes een pand met een aankoopprijs van meer dan 700.000 Euro. Hiervoor wordt 886.000 Euro bij de bank geleend.

Door de afschrijving op dat gebouw en het overgedragen verlies, betaalt die vennootschap geen belastingen op haar huurontvangsten. Ze kan dus met die huurontvangsten volop de lening terugbetalen, en op het einde, pak na 15 jaar, is het gebouw afbetaald, en inmiddels verdubbeld in waarde als je slim hebt gekocht. De investering van één Euro is dus pakweg 1,2 miljoen geworden in 15 jaar.

Laurent heeft blijkbaar in 2007, vermoedelijk omdat hij half-gemeend beloofde braaf te zijn, Cerbux gekregen, lees: voor de boekwaarde van één Euro mogen kopen van de Mèrode. Maar waarom slapend 1,2 miljoen rijk worden, als het er ook zes kunnen zijn? Cerbux koopt dus voor 3,5 miljoen extra gebouwen in de Aarlenstraat in de Europawijk te Brussel (zie foto), nu is de banklening gedekt door koninklijke solvabiliteit, dus het mag wat meer zijn. De vennootschap leent zonder probleem meer dan 100% van de waarde van de gebouwen. Het is daarna enkel een kwestie van de huur te incasseren, en na verloop van tijd heeft Laurent 5 à 6 miljoen onroerend goed ter beschikking en voor de rest van zijn leven 400.000 Euro jaarlijkse huuropbrengsten.

Maar de truuk om slapend rijk te worden door zonder enige eigen investering onroerende goederen te kopen werkt natuurlijk alleen als je nadien voldoende huurinkomsten hebt. En daar wringt het schoentje voor Cerbux: zie de veelzeggende plancarde in 2015: “To let 2.200 sqm”. Het perfect verhuurbare mooie gebouw, een half voetbalveld kantoorruimte op een top-locatie, staat leeg. Ipv. slapend rijk te worden is het dus een molensteen rond de nek van de prins.

Op 31/12/16 -de laatste gepubliceerde jaarrekening- staat het gebouw nog steeds leeg, De vennootschap maakt in dat boekjaar 483.264 Euro verlies (door 329.000 Euro intresten en meer dan 154.000 Euro afschrijvingen)… De schulden nemen niet af, maar nemen toe. De schulden zijn inmiddels opgelopen tot -hou u vast- 5,7 miljoen. Ipv. slapend rijk te worden, heeft de Prins morgenvroeg een faillissement aan zijn broek, het volstaat dat de bank na een stille wenk van het paleis de stekker uittrekt…

Van je familie moet je het hebben

En dat vertelt het hele verhaal. Eén, maximum twee telefoontjes van het paleis, en het pand zou de dag nadien volledig verhuurd zijn aan marktconforme voorwaarden. Er is immers toch altijd wel een of andere industrieel die graag een lintje wil of een uitnodiging op het paleis en die vatbaar is voor lichte suggestie? Die kan toch wel toevallig, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid, een huurkantoor zoeken, en waarom dan niet in de Rue d’Arlon, in de schaduw van de Europese wijk? Dat Cerbux einde 2016 nog steeds zonder huurders zat, betekent dus dat het koningshuis Laurent bewust heeft gesaboteerd, heeft kalltgestelt. De enige verklaring voor de leegstand is dat elke potentiële huurder ipv. AANgemoedigd door het paleis, ten stelligste wordt AFgeraden om van Laurent te huren. Philippe is koning met een ruime dotatie en alle faveurs, pa en ma liggen op hun yacht met een glaasje meursault in de hand te dobberen voor hun Italiaanse luxevilla, zus is getrouwd met het onmetelijk fortuin van de Habsburgers. En Laurent… Laurent laten ze stikken. Slapend rijk worden, hij? Dat zullen we nog wel eens zien!

Het klinkt politiek not-correct om te zeggen dat dit een geval is van schending van de mensenrechten. Maar van 300.000 Euro dotatie heeft de prins inderdaad, na zijn personeelskosten, maar een habbekrats over om “normaal” te leven, en rijk of arm ben je bovendien altijd in vergelijking met iemand anders. Hier wordt deze man verondersteld aan de kersttafel aan te schuiven met familieleden die tientallen keer miljonair zijn, en hij, enkel omdat hij niet als eerste werd geboren, mag niet eens een beroep uitoefenen, en moet dan door het stof kruipen voor zijn broer en succubus-moeder voor een paar duizend Euro. Beeld je dat kerstfeest in, puur hypothetisch want ze spreken al lang niet meer met elkaar in die clan, dus feesten rond de kerstboom is er niet bij. Maar in ieder geval de designer-pakjes met bijhorende juwelen die de rest van de familie zou dragen op dat imaginair familiefeestje kosten meer dan zijn hele jaarlijkse dotatie. Je zou voor minder rebelleren.

Is de prins een rebel? Of course he is, welke andere keuze blijft er voor hem? De broodroof-sanctie, zonder enige vorm van proces of recht op verdediging voor het deelnemen aan een receptie is pesterij. Het enige motief is wraak. Wraak is familietraditie bij de hoge adel, en zeker in dit compleet dysfunctioneel gezin. In verband daarmee: voor wie nog zou denken dat Adamo de vader is van Laurent, volstaat het naar de bovenstaande foto te kijken om zeker te zijn dat hij 100% de zoon is van Albert. En de goedlachse Albert, tja…  onder de sloef van zijn vrouw en oudste zoon weigert hij  een vinger uit te steken als pater familias om de schandalige ongelijkheid tussen zijn kinderen enigszins te temperen.

Ik hoop van harte dat Laurent, de enige met een hart in die verzuurde kliek, verder zijn onconventionele zelf zal blijven onder deze aanhoudende vernedering. Laat Lauren leven! Leve Laurent!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810