Laatste Auschwitz-bevrijder David Dushman overleden

David Dushman, de laatste bevrijder van het concentratiekamp Auschwitz die nog in leven was, is op 98-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats München.

Dushman, een Joodse veteraan van het Rode Leger, reed op 27 januari 1945 met een tank door de prikkeldraad en een elektrische omheining van het Duitse vernietigingskamp in het door de nazi’s bezette Polen. Hij was toen 21 jaar oud.

“We wisten niet eens dat Auschwitz bestond”, zei Dushman vorig jaar in een interview met het persagentschap Reuters. “Toen we aankwamen zagen we het hek en deze ongelukkige mensen, we braken door het hek met onze tanks. We gaven voedsel aan de gevangenen en gingen verder. Daar stonden ze, allemaal in gevangeniskleding, alleen maar ogen, alleen maar ogen. Het was heel verschrikkelijk, heel verschrikkelijk.”

Gewond

Tussen 1,1 en 1,5 miljoen mensen stierven in Auschwitz, 90 procent van hen waren Joden. Toen het Rode Leger in 1945 oprukte, werden tienduizenden gevangen naar het westen gestuurd, naar concentratiekampen weg van het front. Een op vier overleefde de vrieskou, honger, uitputting en moorden in die dodenmarsen niet. De 7.650 zieke of uitgehongerde gevangenen die in Auschwitz achterbleven, werden door Sovjetsoldaten als Dushman bevrijd.

Dushman was een van de 69 militairen van een 12.000 man sterke tankdivisie die de Tweede Wereldoorlog overleefden. Al kwam hij de oorlog niet ongeschonden door. Hij raakte ernstig gewond waardoor een deel van zijn long verwijderd moest worden.

Professioneel schermer

Dat weerhield hem er niet van om in 1951 de beste schermer van de Sovjet-Unie te worden. In een reactie op zijn overlijden noemt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hem “één van ’s werelds grootste schermcoaches”. Van 1952 tot 1988 coachte hij de vrouwenploeg van de Sovjet-Unie. Zijn schermers wonnen twee gouden medailles, twee zilveren medailles en drie bronzen medailles op de Olympische Zomerspelen van 1972 in München.

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het IOC en een voormalig schermer, kende Dushman persoonlijk en zei in een verklaring “diep bedroefd” te zijn door zijn overlijden. “Toen we elkaar in 1970 ontmoetten, bood hij mij onmiddellijk vriendschap en raad aan, ondanks de persoonlijke ervaring van de heer Dushman met de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, en ondanks het feit dat hij een man van Joodse afkomst was. Dit was zo’n diep menselijk gebaar dat ik het nooit zal vergeten”, zei Bach.

(adl)

Meer
Lees meer...