Laatste oproep voor wie met een prepaid simkaart werkt: registreer nu of je kaart wordt morgen geblokkeerd

Laatste oproep voor wie met een prepaid simkaart werkt: registreer nu of je kaart wordt morgen geblokkeerd

Wie z’n simkaart nog niet heeft geregistreerd en toch zijn gsm morgen nog wil kunnen gebruiken, kan dat vanavond best nog maar doen. Om 12 u worden namelijk alle niet-geregistreerde simkaarten geblokkeerd. Maar ook dan geen nood, je kan ‘m altijd laten deblokkeren. Al kan je daar ook best niet te lang mee wachten.

Op www.identificatie-prepaidkaarten.be loopt een onheilspellende klok bijna af. We hebben namelijk nog maar een paar uur om simkaarten te registeren voor ze geblokkeerd worden. Want vanaf morgen mag geen enkele simkaart nog anoniem zijn. Die maatregel werd ingevoerd omdat vele terroristen anonieme prepaidkaarten gebruiken om te communiceren. Daar wil de regering nu dus een halt aan toeroepen.

Dat registeren gebeurde in eerste instantie niet echt massaal. Amper een week geleden moesten nog meer dan een miljoen kaarthouders hun prepaid simkaart laten registreren. Een hoop waarschuwende berichten in verschillende media spoorden vele Belgen echter nog aan om toch nog snel-snel hun registratie in orde te brengen. Al blijft nog zo’n half miljoen van de simkaart niet-geregistreerd, dat blijkt uit cijfers van telecomregulator BIPT. Die zullen dus vanaf 12 u vannacht worden geblokkeerd.

Wie z’n simkaart nog wil registreren of extra info wil, kan hier terecht.

Wat als je simkaart geblokkeerd is?

Maar geen nood. Kan je ‘m niet op tijd registreren, dan wordt de simkaart geblokkeerd, maar dat is niet onherroepelijk. Afhankelijk van bij welke operator je je bevindt heb je nog een bepaalde periode waarin je die kan laten deblokkeren door je toch nog te registreren. Bij Proximus heb je zo, bijvoorbeeld, uiterlijk tot 7 september 2017. Bij BASE heb je nog een jaar na je laatste herlaadbeurt, dus technisch gezien kan dat nog tot 7 juni 2017, net zoals bij Orange. Al kan dat niet meer online en moet je daar wel voor tot in een winkel gaan. Is je kaart geblokkeerd, raadpleeg dan best eerst de site van je provider.

Groot probleem is dat in vele domotica ook prepaidkaarten gebruikt worden, zoals huishoudtoestellen of alarminstallaties. Die kaarten dienen dan om te kunnen communiceren met een gsm. Veel mensen weten zelfs niet dat in die apparaten een prepaidkaart zit en zullen die dus ook niet registreren. Bij wie morgen plots iets niet meer werkt, kan maar beter eens nakijken of er niet ergens een prepaidkaart te bespeuren is.

iStock
identificatie-prepaidkaarten.be

Gesponsorde artikelen