Ladies, onderzoekers hebben dé oplossing gevonden tegen lange wachtrijen aan de toiletten op festivals en feestjes

Op een festival kan je soms niet stoppen met drinken, maar dan komt het hé: naar toilet gaan. De gemiddelde wachttijd om naar toilet te kunnen gaan, bedraagt voor vrouwen 6 minuten en 19 seconden. Wetenschappers van de UGent hebben een idee om de wachtrijen voor vrouwen te laten dalen naar 1 minuut en 27 seconden. Hoe pakken zij dat aan?

Wij geloven dat wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest voorlopig één doel voor ogen hebben: festivaltoiletten vrouwvriendelijker maken. De twee hebben gezocht naar de oorzaken van wachtrijen en baseerden zich op een wiskundig model. Volgens de wetenschappers zouden gemengde toiletten het probleem kunnen oplossen: geen aparte toiletten meer voor mannen en vrouwen.

De wetenschappers vertelden Newsmonkey dat bij een experiment van genderneutrale toiletten de algemene wachttijd van mannen en vrouwen samen van 3 minuten en 15 seconden naar 1 minuut en 12 seconden ging. Dat is een daling van 63 procent. Voor vrouwen was het voordeel nog groter aangezien zij ook langer op toilet zitten. Dit komt door praktische redenen: bij een toilethokje moet de deur open en dicht, de toiletbril is vaak niet proper genoeg waardoor die eerst moet opgekuist worden, en vrouwen hebben vaak meer en moeilijkere kledij om uit te doen.

Minder ruimte

Vrouwen moeten ook langer wachten omdat ze minder toiletten hebben. Kurt en Wouter vertelden dat urinoirs minder plaats innemen waardoor mannen meer ’toilet-eenheden’ (toiletten èn urinoirs) krijgen. “Dit terwijl het net de vrouwen zijn die extra toiletten verdienen aangezien zij langer op het toilet zitten.”

“Enerzijds hebben we, voor de eenvoudige gevallen, berekeningen gedaan met behulp van formules die reeds 100 jaar bestaan. Voor de moeilijkere en meer realistische scenario’s hebben we computersimulaties uitgewerkt.” Hierdoor kunnen de wetenschappers inschatten welke lay-out de beste resultaten zal geven. Specifieke testen zijn nog niet uitgevoerd en staan ook niet op de planning maar de voorlopige resultaten tonen al wel dat een grote verbetering mogelijk is.

Volgens de wetenschappers kan je de toiletten efficiënter benutten. “In hoofdzaak komt dit doordat je ‘lege momenten’ vermijdt, dit zijn momenten waarop er vrouwen staan te wachten terwijl er bij de mannen toilethokjes vrij zijn. Bij gemengde toiletten kunnen vrouwen die vrije hokjes dan gebruiken en gaat die capaciteit niet verloren.”

Hashtag indezeik

Ze willen de discussie in leven houden door het probleem aantrekkelijk te maken op social media. Daarom stellen zij voor om de hashtag #festivaltoiletten en #indezeik te gebruiken als je iets post over je toiletbezoekje. Wij vermoeden wel dat ze niet om alle details vragen.

Meer
Lees meer...