Laffer met de dag: Assad bombardeert hulpkonvooi Syrië, verschillende medewerkers Rode Kruis dood

Laffer met de dag: Assad bombardeert hulpkonvooi Syrië, verschillende medewerkers Rode Kruis dood

Bij een bombardement op een hulpkonvooi in Syrië zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn verschillende hulpverleners van de Rode Halve Maan, de islamitische tak van Rode Kruis en ook chauffeurs van de vrachtwagens met hulpgoederen.

Het konvooi was tijdens de wapenstilstand van vorige week op weg gegaan om voedsel naar de burgers te brengen. Maar het Syrische leger zegde het bestand gisteren op. De vrachtwagens met hulpgoederen werden daarna vanuit de lucht aangevallen in de buurt van Aleppo.

De trucks zouden geraakt zijn door vijf raketten, terwijl ze op een terrein van een hulpcentrum van de Rode Halve Maan in Urm al-Kubra geparkeerd stonden. Het konvooi had meel en medische hulpgoederen voor 78.000 mensen aan boord.

Woedend

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, reageert woedend op de aanval. Het hulpkonvooi had na lang onderhandelen en na een lange voorbereiding toestemming gekregen om hulpgoederen te brengen naar de geïsoleerde burgers van Aleppo. Hulpkonvooien gaan doorgaans pas op pad als afgesproken is dat de hulpverleners veilig zijn.

Ook de VS heeft woedend gereageerd op het bombardement. “De bestemming van het konvooi was bekend bij het Syrische regime en de Russische federatie en toch werden deze hulpverleners gedood in hun poging hulp te bieden aan het Syrische volk”, zegt John Kirby, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De VS zal de kwestie direct opnemen met Rusland.”

Gesponsorde artikelen