Lamb of God is nog niet uitgezongen

Lamb of God is nog niet uitgezongen

In de foyer van de AB gingen meer dan de helft van de gesprekken voorafgaand aan de show van zaterdagavond ofwel over het lichaam van Jill Janus van Huntress, ofwel over het Praag-verhaal van Randy Blythe van Lamb Of God. Het eerste blijkt vooral door programma’s als Photoshop gecreëerd te zijn en over het tweede onderwerp is ondertussen al genoeg geschreven. Daarom dat Monkey contributor Steven Verhoeven zich toelegt op de echte reden waarom de AB lekker vol liep: metal.

Op zich is het niet zo vreemd dat het, overwegend mannelijke, publiek Jill Janus graag over de tong laat gaan. Het kind zou vroeger aan de kost zijn gekomen als topless dj en de promofoto’s van Huntress tonen steevast een frontvrouw die, voorzien van aardig wat cleavage, haar band voorafgaat.

In de Brusselse muziektempel wordt al snel duidelijk dat het beeld, opgehangen door gladde marketingjongens of -meisjes, niet meteen klopt en het zorgvuldig uitgekiende imago van Janus zakt dan ook als een plumpudding in elkaar. Ook al probeert ze zich voor te doen als een heuse metalheks, haar bijdrage tot het optreden van Huntress beperkt zich tot wat hysterisch geschreeuw. We kunnen niet anders dan medelijden hebben. Niet met de dame in kwestie (iedereen is wat ons betreft vrij om te doen en laten wat ze zelf willen), maar met de andere bandleden.

Die staan namelijk wel lekker strak te spelen. Ze serveren een aardig potje heavy metal, op smaak gebracht met een vleugje doom en trash. Spijtig genoeg kunnen of mogen ze niet in de weg lopen van hun zangeres. Mocht Janus zich ietwat minder met haar imago bezig houden en iets meer met haar strot, dan wordt het zopas aangekondigde optreden Graspop Metal Meeting dit jaar misschien een mogelijkheid tot herkansing.

Mocht Janus zich ietwat minder met haar imago bezig houden en iets meer met haar strot, dan wordt het zopas aangekondigde optreden Graspop Metal Meeting dit jaar misschien een mogelijkheid tot herkansing.

Stevige brok uit Polen

Naast Huntress reist ook het Poolse Decapitated in het zog van de metalhelden uit Richmond. Het mag een wonder heten dat deze jongens nog bestaan. Hun drummer (en broer van de gitarist) overleed na een ongeval met de tourbus. De zanger belandde in een coma. Een band zou er voor minder de brui aan geven.  Ondanks al de miserie, of misschien net daardoor, klinkt de band vandaag levendiger dan ooit.

Toegegeven, de technische death metal van Decapitated is een stevige brok om te verteren en ook wij zijn niet altijd tegen zoveel bruut auditief geweld bestand, maar we zien toch heel wat mensen rondom ons die dit kunnen smaken. Het viertal brengt het er met andere woorden best goed van af en met ‘Carnival Is Forever’ en de nieuwe plaat die dit jaar moet verschijnen zijn ze, toch zeker op muzikaal vlak, perfect in staat om het verleden achter zich te laten.

Nog iemand die daarin lijkt te slagen, is Randy Blythe. De frontman van Lamb Of God heeft zijn portie spanning en miserie wel gehad toen hij anderhalf jaar geleden bij aankomst in Praag prompt in de boeien werd geslagen. De man werd verantwoordelijk gesteld voor het overlijden van een fan na een concert van Lamb Of God. Wie het nu in Keulen hoort donderen heeft de laatste twee jaar niet in metalmiddens vertoefd en raden we aan om even de termen ‘Lamb Of God’ en ‘Praag’ te googelen.

U kan natuurlijk ook nog even wachten tot u As The Palaces Burn kan bekijken. De documentaire geeft perfect weer hoe de band is omgegaan met de gebeurtenissen in Tsjechië. Oorspronkelijk was het de opzet om een aantal Lamb Of God-fans te volgen tegen de achtergrond van de wereldtournee waaraan de band bezig was. Door de onverwachte wending heeft het document nu toch een iets andere ondertoon gekregen. 

Al van bij opener Desolation is het duidelijk dat Lamb Of God nog niet helemaal vrij is van problemen. Deze keer is het guitarist Mark Morton die verstek moet geven omwille van familiale omstandigheden. ’s Mans plaats wordt opgevuld door vriend en collega-gitarist Paul Waggoner van Between The Buried And Me.

Eerlijk is eerlijk, Waggoner kwijt zich uitstekend van zijn taak en ook al is de aanblik van de band ietwat anders voor de die hardfan, muzikaal gezien laat hij geen enkele hoorbare steek vallen.

Grote Smurf

Randy doet dat wel, als hij een heel eind in het optreden zich vergist en een song wil inzetten terwijl er eerst een backdropwissel moet komen. Dit, en andere gekke verwijzingen naar de Grote Smurf of worstelaar Ric Flair, doen vermoeden dat de zanger terug opperbest in zijn vel zit en ten volle geniet van het spelen en toeren. De rechtszaak en de bijhorende problemen hangen dan misschien niet meer als een donkere wolk boven de band, tot twee maal toe verwijst Randy nog wel naar de gebeurtenissen. 

“I’m not here to preach, but if you see someone fall, pick him up…’”Wijze woorden van de frontman die de fans ter harte nemen. En maar goed ook, want het legertje Lamb Of God-adepten geeft zich volledig en werkt zich samen met de band door een setlist die zich laat omschrijven als een best of, met Walk With Me In Hell, Ruin, Redneck en Now You’ve Got Something To Die For als absolute hoogtepunten. Laatstgenoemde song draagt hij trouwens op aan een vriendin die hem diezelfde middag meenam om Waterloo te bezoeken én aan het mooie landje waarin we wonen. 

Na hun doortocht in de Shelter op Pukkelpop vorig jaar spelen ze nu, amper zes maanden later, opnieuw een retestrak en waanzinnig sterke show. De constante glimlach op het gezicht van Willie Adler, de doortastende blik van bassist John Campbell en de gedrevenheid van drummer Chris zijn de stiekeme signalen dat ook de band zelf er nog steeds ten volle van geniet om voor een uitzinnig publiek het beste van zichzelf te geven. Het liedje van Lamb Of God is nog lang niet uitgezongen…

Alles doet vermoeden dat de zanger zich terug opperbest in zijn vel zit en ten volle geniet van het spelen en toeren. De rechtszaak en de bijhorende problemen hangen dan misschien niet meer als een donkere wolk boven de band, tot twee maal toe verwijst Randy nog wel naar de gebeurtenissen. 

Gesponsorde artikelen