Land plat door de nationale staking: dit mag je verwachten

Na de drie provinciale stakingsdagen van de voorbije weken is de nationale stakingsdag aangebroken. Het doel van de actie is het land volledig lam te leggen en dus zullen de meeste sectoren minstens hinder ondervinden.

NMBS: geen treinen

Bij de spoorwegen zijn de stakingsacties de voorbije weken nog nauwelijks te tellen en ook nu kan je maar beter een alternatief zoeken als je met de trein moet reizen. Ironisch is het feit dat op 15 december ook de nieuwe dienstregeling van de NMBS in werking treedt. Ook daarover was een tijdje geleden veel te doen. Om de precieze omvang te ervaren zullen we hoe dan ook tot dinsdag moeten wachten.

De NMBS, die de acties betreurt, verwacht dat er mogelijk geen treinen zullen rijden en raadt reizigers aan niet op treinvervoer te rekenen. Hogesnelheidstreinen zullen aan de grens stoppen. De hinder begint vermoedelijk al ’s avonds, waardoor mensen hun voorzorgen namen en de treinen in de vooravond op zondag overvol zaten.

De Lijn en MIVB: net zo goed als plat

Het alternatief voor de trein ga je beter niet bij De Lijn en de MIVB zoeken. Beide diensten verwachten dat hun netwerk zo goed als volledig lam zal liggen. Dat betekent dat er waarschijnlijk geen bussen en trams door Vlaanderen of Brussel zullen rijden. Reizigers van De Lijn moeten ’s ochtends op de website gaan kijken of hun bus zal uitrijden.

Ook de MIVB laat weten dat het er niet goed uitziet voor wie met het openbaar vervoer door de hoofdstad wil rijden. Net zoals vorige week dreigt het hele net lam te liggen. Met het personeel dat wel komt werken, wil de MIVB proberen om de belangrijkste lijnen toch van vervoer te voorzien. Ook hier kunnen klanten ’s ochtends best de website in de gaten houden voor meer informatie.

Luchthavens: al honderden vluchten geschrapt

Verwacht wordt dat vanaf 22:00 uur het luchtverkeer in België volledig plat gaat. Dat komt omdat de luchtverkeersleiders het werk 24 uur zullen neerleggen. Op alle luchthavens in ons land zou vliegverkeer daardoor onmogelijk worden. Al meer dan 600 vluchten zijn op voorhand geschrapt en touroperators zoals Jetairfly en Thomas Cook wijken de hele dag uit naar onze buurlanden Nederland en Frankrijk.

De socialistische vakbond had ook al laten weten dat de stakingsbereidheid op Brussels Airport heel groot is. Maar doordat de acties in deze sector duidelijk zijn aangekondigd, benadrukt de vakbond dat ze allerminst de reizigers willen treffen. Bij de bagagebehandeling zal de meerderheid van de werknemers vermoedelijk meestaken. En ook het vrachtverkeer zal lam liggen met een grote stakerspost bij Brucargo in Zaventem.

Havens: al van zondag plat

Bij de scheepvaart is de staking nog vroeger begonnen dan elders. Al sinds 13 uur ’s middags is het verkeer in de havens van Antwerpen en Gent om veiligheidsredenen stilgevallen. Ook bij de dokwerkers is de stakingsbereidheid groot en dus zullen de komende uren geen schepen geladen of gelost worden. Vooral in Antwerpen is het opnieuw afwachten of het rustig zal blijven. In de havens van Gent en Zeebrugge is het nog niet zeker dat het verkeer helemaal stil zal liggen.

Autoverkeer: veel files verwacht

Als het openbaar vervoer niet rijdt, dan zullen de werkwillige Belgen zelf moeten rijden. Het zou dus wel eens bijzonder druk op de weg kunnen worden. Al is de voorbije weken ook wel gebleken dat in de stakende provincies het verkeer net rustiger was omdat veel pendelaars gewoon thuis bleven. De politie raadt toch aan ruim op tijd te vertrekken en Brussel te vermijden als je daar niet moet zijn.

Het valt ook af te wachten of er op de wegen blokkades zullen worden opgeworpen, zoals blijkt uit een oproep van enkele dagen geleden aan het adres van de truckers. Als je niet de baan op moet, blijf je dus beter thuis.

Onderwijs: bijna geen examens

Voor het onderwijs kon de nationale stakingsdag op geen slechter moment vallen: midden in de examens. Zelfs al staken niet alle leerkrachten mee, dan nog zal het voor veel leerlingen zo goed als onmogelijk worden om op tijd op school te geraken. Veel examens zijn dan ook bij voorbaat afgelast. Ook zullen vermoedelijk meer leerkrachten het werk neerleggen dan tijdens de provinciale stakingen van de voorbije weken. Scholen zijn in dit geval niet verplicht om opvang te voorzien, maar zullen dat in de mate van het mogelijke doen. Desnoods zullen naburige scholen hulp kunnen bieden als te weinig leerkrachten komen opdagen.

In de kinderopvang valt moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Al kan je ervan uitgaan dat de zelfstandige crèches zo goed als allemaal open zullen zijn, terwijl de stedelijke crèches hoofdzakelijk dicht zullen blijven.

Bpost: onduidelijk of de post komt

Krijgen we post of niet? Bpost heeft op zondag waarschijnlijk al voorzorgen genomen om de meeste poststukken van de sorteercentra naar de kantoren te verdelen. Die grote sorteercentra zullen normaal wel lam liggen door stakersposten. Maar of die post ook in je brievenbus zal geraken, valt nog af te wachten. De vakbonden klagen de hoge werkdruk en organisatorische problemen aan. Sommige postbodes zouden al uren vroeger moeten beginnen om hun ronde af te kunnen werken.

Het is dus ook niet zeker of er een krant in je bus zal vallen. De meeste kranten worden gewoon gedrukt, maar zullen ze ook verdeeld geraken?

Winkels: grote supermarkten blijven dicht

De meeste grote warenhuizen zullen normaal gezien dicht blijven. In de distributie zou meer worden gestaakt dan de voorbije weken. Let wel: winkels die door zelfstandigen worden uitgebaat, zullen vermoedelijk wel open zijn. Je zal dus een beetje geluk moeten hebben als je nog inkopen moet doen.

Banken: acties gepland

Het valt moeilijk in te schatten of de banken hun deuren zullen openen, maar aan de hoofdkantoren van BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING zouden al zeker stakersposten staan.

Ziekenhuizen: minimumbezetting

De stakingsbereidheid is ook in de ziekenhuizen iets groter dan de voorbije weken. Op veel plaatsen zullen diensten dan ook met een minimumbezetting draaien, hier en daar is al personeel opgevorderd om te komen werken. Niet-dringende ingrepen zullen soms worden uitgesteld, maar spoedgevallen en chemo zullen wel zoals anders worden opgevangen.

En de rest: grotere impact dan voorbije weken

In de meeste sectoren zal de hinder wel groter zijn dan tijdens de provinciale stakingen. Grote industriebedrijven zullen heel waarschijnlijk serieus worden getroffen omdat vakbonden daar zeker stakersposten zullen optrekken. In kleine bedrijven zal het personeel minder staken, al is het maar omdat daar geen sterke vakbonden aanwezig zijn. Het valt echter niet uit te sluiten dat bedrijventerreinen zullen worden geblokkeerd door andere stakers en zo ook in kleinere ondernemingen het werk stil zal liggen.

Gemeentelijke diensten zullen tot slot ook afhangen van de werkbereidheid van het personeel. Loketten zullen vermoedelijk wel vaker gesloten blijven en in grote steden zullen vuilzakken waarschijnlijk niet worden opgehaald.

Meer
Lees meer...