Left Right
scrollTop top

Dit land vaccineerde 90 procent van de volwassen bevolking in één week


© Foto: Bhutan Health Ministry via AP/Isopix

Bhutan, het kleine, grotendeels van de buitenwereld afgesloten boeddhistische koninkrijk in de Himalaya, heeft op slechts zeven dagen tijd 90 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd.

Het ministaatje, ingeklemd tussen India en China en met bijna 800.000 inwoners, is op 20 juli begonnen met het geven van een tweede prik. De goed geoliede vaccinatiecampagne in het land is volgens Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, “waarschijnlijk de snelste vaccinatiecampagne die tijdens een pandemie is uitgevoerd”.

In april haalde Bhutan ook al eens de krantenkoppen met zijn snelle vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid maakte toen bekend dat 93 procent van de aanmerking komende volwassenen in minder dan twee weken tijd de eerste dosis van een coronavaccin had gekregen.

Covax

Nadat India, een belangrijke leverancier van het AstraZeneca-vaccin, de export van vaccins stopzette om aan de stijgende vraag in eigen land te voldoen, kampte Bhutan maandenlang met een tekort. Het Himalayaland kon pas vorige week opnieuw beginnen met inenten nadat een half miljoen doses van het Moderna-vaccin uit de Verenigde Staten waren aangekomen in het kader van Covax, dat de verdeling van gedoneerde vaccins aan lage-inkomenslanden faciliteert.

Via Covax kreeg het land ook toegang tot ongeveer 5.000 doses van het Pfizer-vaccin en in de afgelopen twee weken heeft Bhutan meer dan 400.000 AstraZeneca-doses gekregen van Denemarken, Kroatië en Bulgarije.

Alle doelgroepen

“Het succes is vooral te danken aan de inspanningen die zijn geleverd om de tweede dosis Covid-19-vaccins te bemachtigen en aan de uitgebreide voorbereidingen voor de uitrol van de vaccins, waarbij gebruik is gemaakt van alle vormen van middelen die in het land beschikbaar zijn, waaronder de opleiding van gezondheidswerkers, en het vooraf bewustmaken van de mensen over de campagne”, zegt Will Parks, de Unicef-vertegenwoordiger in Bhutan.

“De koninklijke regering van Bhutan heeft zich met name uitvoerig ingespannen om alle doelgroepen te bereiken”, voegt Parks eraan toe. “Gezondheidswerkers organiseerden vaccinaties in gemeenschapscentra, maar legden ook huisbezoeken af om ouderen en mensen met een handicap te vaccineren en trokken naar hoger gelegen gebieden om de nomadische herders te bereiken. Kinderen tussen 12 en 17 jaar in de hoogrisicogebieden langs de zuidelijke grenssteden krijgen ook Covid-19-vaccins.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…