“Lang geeuwen is een teken van intelligentie”: Hoe langer, hoe slimmer volgens deze studie

Een lange geeuw kan soms zo’n deugd doen, maar echt beleefd is het niet. Trek je dat vanaf nu niet meer aan, want hoe langer je geeuwt, hoe slimmer je zou zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Het verrassende resultaat staat te lezen in het wetenschappelijk magazine Biology Letters. Amerikaanse biologen ontdekten een link tussen hoelang zoogdieren geeuwen en de grootte en complexiteit van hun brein. De apensoort waarvan we afstammen, de primaten, zouden de aanleg hebben om langer te geeuwen in vergelijking met andere dierensoorten. Apen openen hun mond zelfs tot 50 procent langer.

De onderzoekers merkten dat dieren zoals ratten, konijnen, muizen en vossen het kortst geeuwen. Gorilla’s, kamelen, walrussen, gibbons en mensen geeuwen dan weer beduidend langer.

De mens heeft dan niet het zwaarste brein, toch hebben we meer neuronen in de hersenschors dan andere diersoorten. De Afrikaanse olifanten hebben ook veel neuronen in dezelfde regio en komen op de tweede plek als het op geeuwtijd aankomt. Dat bevestigt volgens de biologen de theorie dat lang geeuwen een teken van intelligentie is.

iStock
Meer
Lees meer...