Lang geleden was Donald Trump ook voor strengere wapenwetten … maar toen wou hij president worden

Lang geleden was Donald Trump ook voor strengere wapenwetten … maar toen wou hij president worden

De Amerikaanse president Donald Trump was in een ver verleden voorstander van wetten tegen wapens zoals die van de schutter in Las Vegas. In de jaren 90 en het begin van de jaren 2000 sprak hij op dat vlak andere taal dan nu, maar sinds hij zijn vizier naar het Witte Huis verschoof is Trump een felle tegenstander van wapenwetten geworden. Het is uiteraard voor een groot stuk de wapenlobby die hem naar Washington heeft gebracht.

De aanslag in Las Vegas lijkt voor ons haast onbegrijpelijk. Hoe komt zo iemand aan zo’n wapen, en hoe komt het dat er na zo veel schietpartijen nog steeds geen beperking op het dragen van dat soort wapens gekomen is? De Amerikaanse president Donald Trump toont dan wel zijn medeleven met de slachtoffers, het is de vraag of er nu veel gaat veranderen. Trump was nochtans lange tijd veel strenger in zijn mening over wapenbezit.

Lof voor Obama

Eigenlijk zie je het standpunt van Trump evolueren met zijn politieke ambities. In de jaren 90 en ook nog het begin van de jaren 2000 steunde hij zelfs een verbod op aanvalswapens. Het ging dan om geweren die eerder door militairen gehanteerd moeten worden, en om wapens die gemakkelijk meerdere kogels na elkaar kunnen afvuren. Het wapen dat de dader in Las Vegas gebruikte zou dus volgens het toenmalige standpunt van Trump verboden moeten worden. Hij verklaarde z’n mening in 2000 nog in zijn boek ‘The America We Deserve’. “I generally oppose gun control, but I support the ban on assault weapons and I also support a slightly longer waiting period to purchase a gun.”

We moeten zelfs zo ver in de tijd niet teruggaan. In 2012 had Trump nog lof – jawel – voor Barack Obama die als president opriep om de wetten voor wapenbezit te verstrengen na de schietpartij in een school in Newtown. Daar lieten 26 mensen het leven, onder wie 20 kinderen.

Wanneer is het dan gekanteld? Niet toevallig toen Trump begon te overwegen om zich bij de Republikeinen kandidaat te stellen voor het presidentschap. Tegen het begin van 2015, toen hij zijn kandidatuur officieel bekend had gemaakt, sprak Trump dezelfde taal als de meeste leden van de Republikeinse partij wat wapenbezit betreft. Zij zien het verstrengen van wapenwetten als een overtreding van een artikel in de Amerikaanse grondwet dat burgers het recht geeft om zich te verdedigen.

Wapens verdedigen

Trump legde tijdens zijn campagne vaak de nadruk op zijn standpunt over wapenbezit, al was het maar om zijn imago binnen de partij te veranderen. Eind 2015 zei hij in een debat, toen nog met de andere Republikeinse presidentskandidaten, dat hij vaak een wapen draagt en dat wapenvrije zones in scholen, kerken en militaire domeinen juist een voedingsbodem zijn die gekken aantrekken om er met een wapen te komen oefenen. Voor Trump was er maar één oplossing voor schietpartijen: meer burgers moeten een wapen kunnen dragen. Hij verwees toen zelfs naar Parijs, waar volgens Trump minder slachtoffers waren gevallen als mensen er een wapen hadden gedragen.

In mei 2016 ontstond er dan een hechte band tussen Trump als presidentskandidaat en de NRA. Trump sprak de taal van de NRA, en werd op zijn beurt gesteund met meer dan 30 miljoen dollar. De wapens werden zo ook een controversieel onderwerp in zijn laatste race tegen de Democratische kandidaat Hillary Clinton. We herinneren ons allemaal nog uitspraken over “crooked Hillary”, en zo stelde hij zichzelf bij de wapenlobby voor als de kandidaat die hun speelgoed zou verdedigen.

Eén keer leek hij toch weer richting zijn oorspronkelijke mening over wapenbezit te evolueren. Na de schietpartij in een nachtclub in Orlando liet hij verstaan dat om nationale veiligheidsredenen de aankoop van wapens beperkt moest worden. Wie op de rode lijst van potentiële terroristen stond, mocht volgens Trump niet in aanmerking komen om een wapen te kopen. Trump zou hierover met de NRA vergaderen, maar veel is daar nooit van in huis gekomen. En Trump heeft het idee een stille dood laten sterven.

En nu, Donald?

Als president heeft Trump nog niet veel beslist dat met wapenbezit te maken heeft. Hij keerde wel een wet van Obama om die de aankoop van wapens door mensen met een mentaal beperking afremde. In het Congres ligt een wetsvoorstel op tafel dat het voor Amerikanen gemakkelijker maakt om geluidsdempers voor hun wapens te kopen. Trump heeft hier nog maar weinig over gezegd.

Door de schietpartij is Trump nu wel verplicht om in zijn kaarten te laten kijken. Intussen is het aantal doden van de aanslag in Las Vegas opgelopen tot 59, en er zijn zeker 500 gewonden. Wat z’n reactie precies zal zijn is niet duidelijk. Maar hij zal zonder twijfel wel op zijn oude standpunten worden gewezen. Misschien is Trump stiekem nog steeds een voorstander van een strengere wapenwet, maar ja, politiek …

Gesponsorde artikelen