Langzaam gaat de deur op slot: Trump stuurt nu militairen naar grens Mexico

Langzaam gaat de deur op slot: Trump stuurt nu militairen naar grens Mexico

Donald Trump heeft aangekondigd dat hij soldaten naar de grens met Mexico gaat sturen om illegale migranten tegen te houden. Trump zegt dat, zolang zijn gedroomde muur aan de grens met Mexico er niet staat, “hij de zaken militair gaat aanpakken”. Trump noemde het sturen van militairen “een grote stap”, maar echte details gaf hij niet.

“We kunnen niet zomaar mensen ons land illegaal binnen laten stromen die vervolgens verdwijnen en nooit voor de rechter verschijnen”, zei Trump die ook meegaf de zaak al te hebben besproken met zijn minister van Defensie, Jim Mattis.

De president dreigde vorige maand een veto uit te spreken over de nieuwe federale begroting, omdat daarin de muur niet volledig wordt gefinancierd. Het bleef overigens bij een dreigement.

De Mexicaanse Muur was een van de meest potente (en controversiële) verkiezingsideeën van Donald Trump. Tijdens elke campagnebijeenkomst scandeerden zijn trouwe fans “build that wall”. Die muur zou er komen, verzekerde Trump, en Mexico zou betalen.

Trump is nu al meer dan een jaar president en van de muur bestaan hooguit enkele prototypes. Het Congres moet instemmen met de muur, die naar schatting tussen de 20 en 70 miljard gaat kosten. Republikeinen lijken vooralsnog weinig haast te maken met de financiering.

De laatste dagen twitterde de president al een paar keer over zijn ergernis dat de grensmuur er nog steeds niet staat.

Trump dreigt ook de hulp aan landen als Honduras stop te zetten als die geen werk maken van het tegenhouden van “een karavaan van meer dan 1.200 migranten uit Midden-Amerika”.

Dat vooral Democraten zich sterk maken voor steun aan dreamers, de honderdduizenden jongeren die als kind illegaal met hun ouders naar de VS zijn gekomen, kwam ze op een sneer van Trump te staan. “De Democraten willen open grenzen, drugs en criminaliteit toestaan”, twitterde hij.

Langzaam gaat de deur op slot

Toch is president Trump bezig een stevige muur te bouwen rond Amerika, al is het een onzichtbare. In snel tempo krijgt een nieuw immigratiebeleid gestalte, dat mogelijk effectiever is dan de Mexicaanse muur zelf. Het agentschap ICE, dat belast is met de deportatie van migranten zonder geldige verblijfspapieren, heeft de vrije teugels gekregen.

Ook op legale immigratie zet de regering een rem. De regels voor de zogeheten H-1B-visa, populair vooral onder getalenteerde techwerkers in Silicon Valley, worden aangescherpt. Amerika zal ook aanzienlijk minder vluchtelingen opnemen. Langzaam gaat de deur op slot.

Gesponsorde artikelen