Lap, ze gaan blijkbaar echt Krusty de clown liquideren bij The Simpsons

Lap, ze gaan blijkbaar echt Krusty de clown liquideren bij The Simpsons

Het ziet ernaar uit dat het Krusty is die zijn kop moet leggen in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van The Simpsons, die trouwens “A Clown in the Dumps” heet. Dat heeft Simpsons show runner Al Jean zo goed als bevestigd. Er is nog een sprankeltje hoop: misschien wordt het Krusty’s vader, Hyman Krustofski, die uit de serie gaat.

Al Jean kondigde aan dat er tijdens de eerste aflevering van het 26ste een belangrijk personage zal sterven. Gisteren tijdens een tv programma, hintte hij dat het Krusty zou zijn. En dat de stem achter dat personage een Emmy won. Dat zou dan Dan Castellaneta zijn.  “I didn’t say I was killing Krusty”, zei Jean achteraf wel. Maar meteen daarna: “I didn’t say I wasn’t.”

Er zijn nog meer details over seizoen 26 bekend, waarvan de eerste aflevering in de VS op 29 september in première gaat. Zo zal Jane Fonda opduiken als de nieuwe vlam van Mr. Burns. En William Dafoe gaat model staan voor een leraar waar Bart ruzie mee krijgt. Voorts komt er ook een crossover-aflevering met Futurama. En een verbroedering met de Griffins uit Family Guy: de Griffins komen op één of andere manier terecht in Springfield. 

Als Krusty echt verdwijnt, dan gaat er een personage dat al meedraait van in het eerste seizoen. Krusty (echte naam: Herschel Pinkus Yerucham Krustofski of הרשל פינקוס ירוחם קרוסטופסקי in het Hebreeuws). Simpsonsbedenker Matt Groening baseerde de clown op Rusty Nails, een tv-clown uit zijn jeugd. De stem van Krusty is dan weer gemodelleerd naar die van Bob Bell, die Bozo the Clown speelde op tv in de jaren zestig en zeventig.

Over Krusty’s biografie bestaan in de serie een paar tegenstrijdigheden, vooral omtrent zijn leeftijd. In “Day of the Jackanapes” maakte Krusty het einde van zijn carrière bekend, die volgens hem 61 jaar had geduurd. Dit zou inhouden dat hij inmiddels ergens tussen de 70 en 80 is.

De aflevering “Like Father, Like Clown” onthulde meer over Krusty’s verleden. Volgens die episode werd hij geboren in Herschel Schmoeckel Krustofski en is van Joodse afkomst. Krusty is een derde generatie Amerikaan. In 1902 verliet Krusty’s grootvader Zeev Krustofski Rusland en kwam naar de Verenigde Staten. Zijn zoon Hyman Krustofski werd een Orthodoxerabbijn en de leider van hun gemeente. Hyman wilde dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Krusty wou echter een clown worden en mensen laten lachen. Daardoor liet zijn vader hem vallen. Pas jaren later werd Krusty herenigd met zijn vader dankzij Bart en Lisa.

Krusty begon zijn carrière als een mimespeler op straat in Tupelo, Mississippi. Hij trad daarna op in verschillende shows. In de jaren 50 werd hij echter voor 10 jaar verbannen uit de showbizz omdat hij “pants” zei op de radio. In de jaren 60 kreeg hij zijn eigen show, The Krusty the Klown Show. Die evolueerde naar een tv-show voor kinderen zoals we hem kennen uit The Simpsons.

Hoewel hij terugkeerde naar Springfield om daar zijn show te gaan produceren, was Krusty nog altijd een prominente beroemdheid die bevriend was met veel sterren. Hij werd al snel een multimiljonair, vooral door merchandising gebaseerd op zijn show. In de wereld van de Simpsons zijn er allerlei Krusty spullen te krijgen, zelfs zijn eigen documenten. Deze producten waren echter niet altijd even betrouwbaar, en hebben Krusty dan ook geregeld een rechtszaak opgeleverd.

Notoir zijn: Krusty Burger, zijn fastfoodketen,  Krusty-O’s ontbijtgranen, compleet met een gevaarlijk speeltje in elke doos, de vuil pratende Krusty poppen, Krusty’s Non-Narcotic Kough Syrup (het geheime ingrediënt in the Flaming Moe) en Krusty Brand Home Pregnancy Test (warning: may cause birth defects!). Krusty had ook zijn eigen jeugdkamp (Camp Krusty), clownschool (Krusty’s Clown College) en zijn eigen pretpark (Krusty Land).

Gesponsorde artikelen