Le Pen verandert “te beladen” naam van Front National … en kiest voor iets dat nog meer beladen is

Le Pen verandert “te beladen” naam van Front National … en kiest voor iets dat nog meer beladen is

Het Franse Front National heeft er in Lille een belangrijk partijcongres op zitten. De pas herverkozen partijleider Marine Le Pen wil de naam van de extreemrechtse partij veranderen naar Rassemblement National omdat de huidige naam “te beladen” is. Maar al snel maakten veel mensen de vergelijking met de Rassemblement National Populaire, een voormalige partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s.

Marine Le Pen (Front National) verloor bijna een jaar geleden in de laatste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van Emmanuel Macron (En Marche!), al is verliezen een iets te zware uitdrukking. De frontvrouw van het extreemrechtse Front Nationaal kreeg 33,9 procent van de stemmen, een historisch hoog cijfer voor haar partij.

In tegenstelling tot wat we zien in de meeste andere landen scoort Le Pen vooral goed bij de jeugd. Dat dat perspectieven opent voor de volgende presidentsverkiezingen in 2022 weet de dochter van Jean-Marie Le Pen ook, maar dan moet de partij wel af van het xenofobe, antisemitische en racistische imago dat er dankzij haar vader (en nog andere leden) aan kleeft.

Connectie met Jean-Marie Le Pen verbroken

Het partijcongres in Lille werd door Marine Le Pen dan ook aangegrepen om te breken met het verleden. Ze noemde het een “refondation“, ofwel “heroprichting” van de partij.

Terwijl ze zelf, zonder tegenkandidaat, met 100 procent van de stemmen werd herverkozen als partijleider, verloor haar vader het erevoorzitterschap met 79,9 procent van de stemmen. Daarmee is de laatste connectie met Jean-Marie Le Pen weg want de 89-jarige oprichter was eerder al uit het FN gezet.

Rassemblement National

Om de “heroprichting” compleet te maken krijgt het Front National ook een nieuwe naam. Marine Le Pen toonde zich eerder al voorstander van een naamsverandering. Volgens haar is de huidige naam te beladen voor veel kiezers en maakt ze eventuele allianties onmogelijk.

Een nipte meerderheid stemde op het congres in met zo’n naamsverandering, maar wat de nieuwe naam precies zal zijn, is nog niet beslist. Le Pen stelde de naam Rassemblement National voor, wat te vertalen valt als “Nationale Samenkomst”. De leden van de partij kunnen nu per post stemmen over dat voorstel. Binnen ongeveer zes weken wordt het resultaat bekend gemaakt.


Pijnlijke blunder

Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat het voorstel voldoende stemmen zal halen. Op sociale media kwam er namelijk al snel veel kritiek op de naamkeuze van Marine Le Pen. Er was in het verleden namelijk al eens een partij met de naam Rassemblement Nationale Populaire (RNP) en die roept associaties op die de partij juist probeert te vermijden.

De RNP bestond tussen 1941 en 1944 en was een fascistische partij die collaboreerde met nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun ideologie was duidelijk racistische en antisemitisch. Een pijnlijke blunder dus voor Marine Le Pen net op het moment dat ze wil breken met het gelijkaardige imago van haar partij.

Nog meer problemen

Bovendien ontdekte Le HuffPost dat in 2013 iemand de naam ‘RN Rassemblement national’ al heeft laten registreren, iets wat voor problemen zou kunnen zorgen indien het Front National die naam zou aannemen.

Bovendien gebruikte de uit de partij geweerde oprichter Jean-Marie Le Pen die term ooit tijdens een verkiezingscampagne. Het ziet er dus naar uit dat Marine Le Pen een nieuwe naam voor haar partij mag bedenken.

Beluister hier de speech van Marine Le Pen op het partijcongres

Steve Bannon, de ontslagen oerconservatieve ex-adviseur van Donald Trump, kwam gisteren speechen op het partijcongres van Front National

Gesponsorde artikelen