Le Pen wint in Frankrijk, flinke opdoffer voor Europa-lover Macron

Bardella en Le Pen: nachtmerrie voor Macron.

Rassemblement National (RN), de partij van de eurosceptische, nationalistische Marine Le Pen, wint de Europese verkiezingen van de uitgesproken pro-Europese president Emmanuel Macron in Frankrijk. Volgens de exitpolls behaalt Le Pen 23,2 procent van de stemmen tegen 21,9 procent voor Macron.

De opkomst in Frankrijk lag met 50,5 procent stukken hoger dan in 2014 (35,07 procent). De partij van president Emmanuel Macron (La République en Marche) wordt nipt tweede, terwijl de groene partij rekening moet houden met 11 tot 14 zetels en daarmee waarschijnlijk de derde partij wordt.

Het resultaat is een flinke opdoffer voor Macron omdat hij zichzelf in het middelpunt van een erg persoonlijke verkiezingscampagne plaatste. Macron etaleerde zich als een redder van Europa en de stembusgang van vandaag definieerde hij als een existentiële strijd tussen pro-Europe progressieven en eurosceptische, extreemrechtse nationalisten.

De stemming was de eerste echte tussentijdse test voor Macron en zijn nieuwe centristische partij, na zes maanden van gele anti-regeringsprotesten en -rellen. Le Pen heeft herhaaldelijk gezegd dat als haar partij Macron zou verslaan, hij zou moeten aftreden.

De opkomst was erg hoog in gebieden met een traditioneel sterke steun voor Le Pen, onder meer in de Pas-de-Calais in het noorden en Picardië, maar ook op het platteland.

De Franse extreemrechtse verkiezingscampagne, geleid door een gelikte jonge kandidaat uit de Parijse banlieue, Jordan Bardella, groeide sinds januari gestaag. Bardella, 23, wordt nu een van de jongste leden van het Europees Parlement ooit.

Het Élysée, het Franse presidentieel paleis, noemt de tweede plaats teleurstellend, maar vindt de prognose geen afstraffing. Volgens de regering betekent het dat er geen beleidswijzigingen hoeven te komen, de ingezette koers zal juist worden “opgevoerd”.

Volgens Le Pen, die net een overwinningstoespraak hield, bevestigt het beeld “de nieuwe scheidslijn tussen de globalisten aan de ene kant en de nationalisten aan de andere” in Frankrijk en daarbuiten. Ze zei verder te hopen dat deze uitslag een voorspelling is van de Franse presidentsverkiezing in 2022. Le Pen hoopt dan de zittende president Macron te verslaan.

Gesponsorde artikelen