Le tout nouveau testament: creativiteit staat de verhaallijn in de weg

Le tout nouveau testament: creativiteit staat de verhaallijn in de weg

Jaco Van Dormael is misschien niet de meest productieve vaderlandse regisseur, maar hij is zonder twijfel wel de creatiefste. Dat bleek al in de wonderlijke jeugdfilm Toto le héros, kwam iets minder tot uiting in Le huitième jour en kende zijn hoogtepunt in het door velen niet- of misbegrepen Mr. Nobody.

Ook nu weer laat Van Dormael zijn creativiteit de vrije loop. Alleen jammer dat zijn creativiteit de verhaallijn in de weg staat.

De film vertelt het verhaal van God. God is een klootzak en woont, samen met zijn vrouw en zijn dochter, op een klein appartement in het hartje van Brussel. Hij praat nog veel over zijn zoon J.C. Hij is er vooral kwaad op omdat hij ontsnapte naar de gewone wereld. God schept er genoegen in de mensen te pesten. Hij verzint absurde wetten: als je in de supermarkt in de rij staat, gaat de rij naast jou altijd sneller. Als je een boterham met confituur op de grond laat vallen, valt hij altijd met de besmeerde kant naar beneden, enz. God is nog nooit zo grappig geweest en Benoît Poelvoorde is dan ook de ideale acteur om God de smeerlap te spelen. Zijn dochter Ea is het gepest van haar vader beu en besluit om naar alle mensen een sms’je te sturen met hun sterfdatum. Vervolgens ontsnapt ze en gaat ze op zoek naar zes apostelen om een volledig vernieuwd Nieuw Testament te schrijven.

Van Dormael laat zijn fantasie alweer de vrije loop en hoe verder de film vordert, hoe gekker het wordt. Zo blijkt Ea te kunnen praten met een beeldje van J.C. dat op een kast in haar kamer staat en Catherine Deneuve wordt zowaar verliefd op een gorilla. De film is grappig en kent dan ook heel wat goeie momenten. Vaak heb je echter de indruk dat je naar een aaneenrijging van sketchkes zit te kijken en niet naar een coherent geheel. En dat is jammer. Want hier was beslist meer mee te doen. Poelvoorde is zijn eigen grappige zelve en Yolande Moreau is schitterend naïef als Godin. Je verveelt je geen moment, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hier meer in zat. Of misschien had ik er teveel van verwacht.

XXX

Van: Jaco Van Dormael

Met: Benoît Poelvoorde, Pili Groyne, Yolande Moreau, Catherine Deneuve, Laura Verlinden & Johan Heldenbergh

Gesponsorde artikelen