Leerlingen met autisme mogen vanaf volgend schooljaar één dag per week thuisblijven

Leerlingen met autisme mogen vanaf volgend schooljaar één dag per week thuisblijven

Leerlingen met een autismespectrumstoornis mogen vanaf het nieuwe schooljaar één dag per week thuisblijven. Ze moeten wél een doktersattest hebben. Hoeveel leerlingen voor de behandeling in aanmerking zullen komen, is nog niet duidelijk.

Het initiatief voor de maatregel kwam van Vlaams parlementslid Kathleen Helsen (CD&V). Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Die overtuigde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om kinderen met een autismespectrumstoornis de kans op een break in hun schoolweek te geven. “Het gaat om kinderen die in het gewone onderwijs schoollopen, maar voor wie vijf dagen per week les volgen te veel van het goede is”, zegt Helsen. “Ze krijgen er teveel prikkels en dat leidt er vaak toe dat ze het schooljaar moeten overdoen of naar het buitengewoon onderwijs worden verwezen.”

Om recht te krijgen op die behandeling moeten de ouders van de leerlingen wel een doktersattest kunnen voorleggen om te bewijzen dat hun kind niet voltijds op school aanwezig kan zijn. Om hoeveel leerlingen het precies zal gaan, is nog niet duidelijk. Volgens Helsen zijn er nu al veel leerlingen die vaak afwezig zijn omwille van hun autismespectrumstoornis. “We willen voorkomen dat de achterstand die ze daardoor oplopen te groot wordt”, zegt Helsen. “Zodat ook zij hun schooljaar met vrucht kunnen afwerken.”

facebook @kathleen helsen

“Paraplu van chronische ziekten”

Volgens Crevits is deze regeling perfect mogelijk binnen de huidige wetgeving. Helsen ontdekte dat kinderen met autisme een dag per week thuis kunnen studeren door hen als chronisch zieken te beschouwen. “Dat zijn autisten niet, maar door ze onder die paraplu onder te brengen, konden we snel schakelen”, aldus Helsen. “Als een leerling in aanmerking komt, wordt zijn of haar parcours uitgestippeld in overleg met de ouders, het CLB, de arts, de school en de leerling zelf. Concreet zal een leerkracht van de school de leerling een aantal uur per week thuis begeleiden.”

istock

Gesponsorde artikelen