Leeuwen eten drie stropers op in Zuid-Afrika en de neushoorns komen er goed mee weg

Leeuwen eten drie stropers op in Zuid-Afrika en de neushoorns komen er goed mee weg

Stropen is blijkbaar nog steeds een illegale, maar lucratieve bezigheid. Tenminste, dat dachten drie neushoornjagers in Zuid-Afrika, die daarbij vergaten dat er ook jagers zonder geweer in het gebied rondliepen. Na een stevige rondje karma werden de kleren van de stropers teruggevonden.

Nadat in de Zoo van Planckendael een leeuw moest neergelegd worden is er deze week goed nieuws voor de grote katachtigen. Een privé-dierenreservaat in Zuid-Afrika vond namelijk de overschotten van drie stropers. Die zouden opgegeten zijn door leeuwen, claimt de eigenaar van Sibuya, het reservaat in de Oostkaap.

110 dollar per gram

De stropers zouden op zoek geweest zijn naar neushoorns. Neushoorns zijn nog met erg weinig, 20.000 tot 25.000 en de meerderheid daarvan woont in Zuid-Afrika. De dieren zijn op de zwarte markt heel gegeerd omwille van hun hoorn. Daar worden lustopwekkende krachten aan toegewezen. Aan zo’n 110 dollar per gram, twee keer zo duur als cocaïne, is het niet verbazingwekkend te noemen dat er nog elk jaar zo’n duizend worden neergelegd. Intussen verbieden de meeste landen stropers.

Alleen hadden deze stropers de immense pech dat ze wellicht een troep leeuwen zijn tegengekomen. Dat kan natuurlijk wel, in een natuurreservaat. De stropers hadden dan wel een geweer met geluidsdemper en een hakbijl bij, met een troep leeuwinnen (enkel de vrouwtjes jagen) in je nek, komen die niet van pas.

Drie stropers dood

Maandagochtend vond de hond van het reservaat, die er ironisch genoeg op getraind is om stropers te vangen, menselijke resten. Er was ook het lawaai van leeuwen te horen, maar dat gebeurde wel vaker. Later die ochtend werd op die plek de kleren van minstens drie mensen gevonden. De eigenaar van het reservaat postte de boodschap als waarschuwing op Facebook. Stropen mag dan lucratief zijn, het is niet verantwoord en levensgevaarlijk. Het is trouwens zeker niet de eerste keer dat stropers worden opgegeten.

Gesponsorde artikelen