Legendarische James Bond-acteur Roger Moore is overleden

Legendarische James Bond-acteur Roger Moore is overleden

De Britse acteur Roger Moore is 89-jarige leeftijd in Zwitserland overleden. Hij is vooral bekend van de James Bond-films. Liefst zeven keer speelde hij de rol van 007. Het is pas de eerste keer in de 55-jarige geschiedenis van de filmreeks dat we afscheid moeten nemen van een acteur die Bond gespeeld heeft. Roger Moore overleed na een korte strijd tegen kanker.

Roger Moore was de derde acteur die James Bond mocht spelen, na Sean Connery en de eenmalige Bond George Lazenby. Tot op heden is hij nog steeds de acteur met de meeste Bond-films achter z’n naam: liefst zeven! Connery speelde zes keer mee, en de huidige Bond Daniel Craig zit momenteel aan vier.

Z’n eerste film was Live and Let Die in 1973, zijn laatste A View To A Kill in 1985. De andere vijf films met Roger Moore zijn The Man With The Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981) en Octopussy (1983).

Getty

De echte Bond?

Bond-fans hebben allemaal een favoriete acteur, maar Roger Moore zal bij de meerderheid toch op de eerste plaats worden gezet als het prototype van wie Bond moet zijn. Voor hij 007 speelde, was de acteur te zien op televisie, maar het is Bond die hem bij het brede publiek bekend maakte. Al voor Sean Connery er definitief de brui aan gaf, werd Moore gepolst als Bond, maar dat paste niet in zijn drukke schema. Uiteindelijk hapte hij toch toe om met een carrière van 12 jaar de langst lopende acteur in de reeks te worden. Daniel Craig zit nu aan negen jaar, maar hij maakte uiteraard minder films.

Na z’n pensioen als Bond zou Roger Moore erg actief blijven als gezicht voor het goede doel. Zo was hij sinds 1991 ambassadeur van UNICEF. “Papa, bedankt om te zijn wie je was, en om zo bijzonder te zijn voor zo veel mensen”, schrijven zijn drie kinderen in een statement. Zij maakten het nieuws via Twitter bekend.

Roger Moore liet enkele jaren geleden overigens aan TIME weten wie zijn favoriete Bond-acteur was. En dat is onze huidige Bond Daniel Craig. Maar voor ons is vandaag James Bond zelf toch een beetje gestorven …

Getty

Gesponsorde artikelen