Leger heeft nieuwe baas: ‘generaal van Brasschaat’ wordt chef Defensie

Leger heeft nieuwe baas: ‘generaal van Brasschaat’ wordt chef Defensie

Generaal Marc Compernol, de ‘generaal van Brasschaat’, wordt de nieuwe baas van het leger. De man komt van de landmacht, en was al de nummer twee van Defensie, na generaal Gerard Van Caelenberge, die met pensioen gestuurd wordt. Compernol is een Vlaming en heeft via de ‘Brasschaatse connectie’ goeie banden met Jan Jambon (N-VA).

Vier sterren krijgt Compernol, hij is meteen de enige ‘echte’ generaal in het Belgische leger. Want alle anderen zijn luitenant-generaal (3 sterren), generaal-majoor (2 sterren) of brigade-generaal (1 ster). Als legerbaas is hij vanmorgen door de ministerraad benoemd.

Op zich was er weinig discussie over de man: hij was nu al nummer twee, na de huidige legerbaas Gerard Van Caelenberge. Die was al langer een ‘sitting duck’, iedereen wist dat hij weg ging, hij had nog weinig echte macht. Bovendien is Compernol, in tegenstelling tot de huidige baas, wel diplomaat, maar ook een dossiervreter en iemand die tonnen buitenlandse ervaring heeft. Plus hij kanmet iedereen door één deur: ook niet onbelangrijk.

Alleen: even opvallend is dat hij Vlaming is, én van de landcomponent. Terwijl de ongeschreven regels net zeggen dat het nu aan een Franstalige was, en bovendien iemand van de Marine. Alleen, zo’n kandidaten zijn er nauwelijks, en bovendien zijn die regeltjes wat achterhaald. Minister van Defensie doorbreekt ze dus, en komt bij Compernol uit.

“De generaal van Brasschaat”

Ook opvallend is dat de man toch goede ingang heeft met de N-VA heeft. Als ‘generaal van Brasschaat’ staat hij dicht tegen Jan Jambon, die er de lokale burgemeester was en nog altijd sterke man. En ook Luc Sevenhans, vroeger defensiespecialist van Vlaams Belang en nu N-VA, kent de man erg goed.

Overigens kregen de Franstaligen ook een soort ‘compensatie’ voor de benoeming van Compernol: de verhoudingen van het aantal hoge officieren is iets meer in de richting van van de Franstalige opgeschoven bij de laatste ronde promoties. Overigens zijn er over heel Defensie genomen nu proportioneel iets meer Franstaligen dan de regels voorschrijven.

Gesponsorde artikelen