Legervakbond misnoegd: militaire domeinen nog steeds zichtbaar op Google Earth

Legervakbond misnoegd: militaire domeinen nog steeds zichtbaar op Google Earth

Verschillende militaire domeinen in ons land zijn op Google Earth nog altijd zichtbaar in bovenaanzicht. Anderhalf jaar geleden had minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nochtans geëist dat Google de luchtbeelden onherkenbaar zou maken. Helaas voor de federale regering gaat het hier om Amerikaanse satellieten en is daarom de Amerikaanse wetgeving van kracht.

Een aantal Belgische militaire domeinen zijn nog altijd te zien op Google Earth, anderhalf jaar nadat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan Google gevraagd had om de afbeeldingen te blurren. De militaire vakbond ACMP is er niet over te spreken. “Men kan alle details terugvinden en dat is nog altijd een verontrustende situatie”, klinkt het.

De omheining van een kazerne filmen, is verboden. Dat meldt VTM Nieuws. Maar dankzij Google Earth kan je doodleuk gedetailleerde luchtfoto’s van de kazernes vinden.

Potentieel gevaarlijk

Onder andere Kleine Brogel, de Limburgse luchtmachtbasis van onze F-16’s, en het militair domein van Heverlee zijn nog steeds volledig te bekijken op Google Earth. Anderhalf jaar geleden werd bij dat laatste domein ook ingebroken.

“Mensen met kwade bedoelingen, kunnen heel makkelijk een aanslag voorbereiden”, zegt ACMP. “Dankzij Google en andere media kunnen ze een voorstudie maken, terwijl aan de militairen de boodschap wordt gegeven om alert en voorzichtig te zijn.”

Amerikaanse wet

Vandeput laat aan VTM Nieuws weten dat hij de juiste coördinaten aan Google doorgegeven heeft. De reactie van Google: “Alle straten in de buurt van de militaire domeinen zijn geblurd op Google Street View.” De luchtbeelden op Google Earth komen niet van Google zelf, waardoor ze niet geblurd zouden kunnen worden.

De afbeeldingen op Google Earth komen van Amerikaanse satellieten. De Amerikaanse wetgeving geldt dus en die zegt niet dat gevoelige plaatsen onherkenbaar gemaakt moeten worden.

Gesponsorde artikelen